Wednesday, August 27, 2008

AMBASADA ROMÂNIEI LA BEIRUT


Ambasada României e un bloc imens în districtul Baabda, Rue du Palais Presidentiel. Chiar foarte aproape de Preşedinţia libaneză. E cel mai păzit cartier din Beirut. De fapt Baabda e un oraş, dar e greu să-ţi dai seama când se termină Beirutul şi începe Baabda. Aici sunt toate instituţiile libaneze. Poate nu la fel de bine păzit ca şi Dahyieh, cartierul general al Hezbollahului. De fapt sunt chiar vecine. Uneori, gloanţele trase de bucurie de entuziaştii din Dahyieh după vreun discurs al lui Hassan Nasrallah găuresc maşina prim-secretarului Ambasadei. Omul mi-a povestit cu un zâmbet amar cum a îngheţat când a văzut gaura în acoperişul maşinii. Entuziaştii Rezistenţei libaneze trag spre munte, ca să nu rănească pe nimeni în cartier. Sau spre mare, în funcţie de locaţie şi cum e mai la îndemână. Iar pe munte e ambasada.

Sau cum a stat la plajă pe prosop, cu soţia şi copilul, o zi ntreagă alături de un grup de indivizi paşnici. Apoi, pe la 6, Michel Suleiman a fost ales preşedinte de Parlament. Era pe 25 mai 2008. Indivizii paşnici s-au mutata în parcare, au deschis portbagajul şi au scos automatele. Apoi au început să tragă nu în aer, ci spre mare. Numai că între ei şi mare, erau românii noştri.

Dar aşa e viaţa în Liban. Nimeni nu se miră. Oamenii sunt azi fraţi de cruce şi mâine duşmani declaraţi. Şi viaţa în Liban merge înainte.

În Baabda am găsit liniştea pe care o mai găseşti acasă prin mijlocul Herăstrăului. Ca să intri în cartier trebuie să treci de filtrele armatei. Maşinile încetinesc, iar militarii te întreabă unde mergi. Iar dincolo de filtru e linişte. O şosea liberă. Ca şi cum n-ai fi în Beirut. Iar în faţa Ambasadei chiar cânta un fel de greier. A fost o pauză pentru urechi. Am vorbit româneşte timp de vreo 2 ore jumătate şi am ascultat 20 de minute gângania. Apoi m-am urcat în taxi, am vorbit franceză cu şoferul şi-am pornit din nou în jungla claxoanelor. Pe care le voi auzi şi la noapte, pentru că oamenii ăştia nu dorm niciodată.

No comments:

Post a Comment