O VIAŢĂ IROSITĂ

Deci, cum vă spuneam ieri, un elicopter al armatei a fost atacat ieri într-un sat aflat la 20 de kilometri de graniţa cu Israelul. Băiatul ăsta a murit. Doliu naţional. Achete peste anchete. Guvernul face anchetă, Hezbollahul face anchetă, cred că şi tuşa Hala din sat face ancheta ei.


Dar nimeni din presa libaneză nu ştie exact ce şi cum s-a întâmplat. Tot ce văd prin toate ziarele şi site-urile lor sunt “conflicting reports”. Şi nici nu se chinuie nimeni prea mult să afle adevărul. (Mă gândesc că la noi, în România, am fi avut de mult o conferinţa de presă trasmisă în direct pe toate canalele de tv. Aici informaţiile sunt pe surse, ca la colegul Iosif Buble. Iar sursele, din câte mi-a mărturisit un amic fotoreporter la un ziar destul de măricel aici, sunt şoferii demnitarilor care se întâlnesc cu şoferii de la redacţiile ziarelor. De aceea, în cazul unui atentat, e o nebunie de cifre. Întâi e măcel, apoi 2-3 morşi şi în cele din urmă afli că a fost un asasinat şi că a murit doar oficialul ţintit. )


În privinţa incidentului de ieri, câte capete atâtea păreri.

Varianta 1 e că elicopterul ar fi fost atacat la sol de “persoane înarmate” care l-au ucis pe locotenentun Samer Hanna şi apoi ar fi atacat un alt ofiţer. Nu se ştie cui aparine această variantă. Sursa este necunoscută.

Vrianta numărul 2. Semi oficială, scrie Naharnet. Elicopterul a fost atacat chiar când a decolata de pe vârful unie deal.

Varianta numărul 3. Comunicatul oficial al armatei. “Elicopterul a fost atacat cu focuri de armă de către “armed members” – nu se ştie ai cui membri- iar aceştia l-au ucis pe Hanna”.

Varianta numărul 4. A cotidianului Al Safir. Neoficială, câţt se poate de neoficială. Dar foarte plauzibilă, cunoscându-i pe libanezi şi stilul ,lor de a se înţelege unii cu alţii.
Armata libaneză nu reuşeşte să se coordoneze cu militanţii Hezbollah care ţin loc de poliţie în sud. Zoborurile foarte dese ale israelienilor în ultima vreme i-au confuzat probabil pe băieţii Hezbollahului, care uneori sunt copii de 16-17 ani. A văzut un elicopter şi au tras.

Se explică aşadar informaţiile Central News Agency – trei elicoptere ale armatei trimise în ajutorul celui doborât nu au fost lăsate să aterizeze. Hezbollahul le-a interzis accesul. Cu toate că oficial, gruparea nu ştie nimic despre shooting.

Investigaţiile continuă. Dar cum nici măcar o investigaţie nu s-a ncheieat până acum în Liban cu găsirea autorilor atacului şi judecarea lor, mă îndoiesc că de această dată va fi o excepţie.

Comments

  1. prea multe conflicte intretinute..pt cine sau pt ce?prezentul si viitorul unei societati decurg din esenta si carcateristicile trecutului.ma intreb orae conflictele ar trebui reinventate?sau pacea?sau poate interesele?o lume obisnuita cu victime e tacere.freud spunea ca a guverna, a educa si a vindeca sunt sarcini greu posibile.si vindecarea cred ca e cea mai grea...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

The politics of Ashura in Lebanon

Radicalismul de acasa