EID AL-FITR

Musulmanii sărbătoresc azi Eid Al Fitr, sfârşitul lunii sfinte a Ramadanului. Ar părea bătut în cuie, dar nu-i deloc aşa. La libanezi şi aici există o dispută. Sărbătoarea nu e în aceeaşi zi pentru toată lumea pentru că nu se înţeleg asupra unui fapt extrem de complicat: când se termina luna lui Ramadan şi când începe Shawwal. Sigur, nu e o problemă de neînţelegeri între suniţi şi şiiţi. E o problemă în sânul fiecărei comunităţi.

Calendarul Islamic e bazat pe mişcările lunii. În locul lunilor de 30 sau 31 de zile din calendarul gregorian heliocentric, lunile bazate pe mişcările lunii au 29 sau 30 de zile. Dacă ciclurile lunare sunt acum previzibile, oamenii noştri nu se înţeleg asupra coordonării între lună şi apusul de soare. Coranul spune să Ramadanul se termină când se vede primul semn al unui nou ciclu lunar, semiluna – care uneori este doar vizibilă pentru câteva ore. Unele comunităţi sunite şi şiite depind exclusiv de observaţie. Aşteată să vadă cu ochii lor semiluna pe cer.
Cum ne-am obişnuit deja comunităţile din Liban aşteaptă din afara ţării semnul că s-a terminat luna (aşa cum aşteaptă, din câte spun colegii jurnalişti locali, şi banii). Consiliul Islamic aşteaptă ca Sayyed Ali Al Sistani să declare luna plină în Irak. Hezbollah, ditai partidul politic, aşteaptă de la ….. ia ghiciţi de la cine - Ayatollahul Ali Khamenei semnalul că e în regulă să petreacă. Evident, câţiva membri ai Hezbollah îl urmează tot pe Al Sistani.

Dincolo de aceste comunităţi există cele care l urmează pe Sayyad Muhammad Hussein Fadlallah, vestitul lider spiritual şiit (care NU e un lider al Hezbollah, aşa cum se auzea pe la noi, prin România, pe la televizor şi pe care jurnaliştii străini îl fotografiază liniştiţi la moschee pentru că ştie şi el că nici un american sau britanic nu se aruncă în aer de dragul de a-l ucide pe el. Cu Nasrallah treaba stă cu totul altfel.). El se bazează pe calcule ştiinţifice şi ar putea spune când începe şi când se termină Ramadanul pentru câteva sute de ani de acum în acolo. Dar şi aici avem problemă. Ce ne facem, că semiluna a fost vizibilă ieri în timpul zilei. Sigur, nu cu ochiul liber. Dar la carte scrie că în calendarul lunar zilele sunt de la apus de soare la alt apus de soare, iar dacă luna apare în timpul zilei, nu mai contează. Logica e un pic sucită, aşa cum ne-am obişnuit în Liban. Aşa că, deşi ştiinţa spune că semiluna s-a ascuns undeva printre nori în timpul zilei, mulşi şeici au aşteptat până azi ca să vadă luna pe cer aşa cum sau obişnuit ei de mici – noaptea.
Documentarea pentru acest articol îi aparţine lui Matt Nash, un băiat care scrie pentru Now Lebanon şi care are o superbă înclinaţie de a face mişto de toate lucrurile luate foarte în serios de libanez.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

The politics of Ashura in Lebanon

Radicalismul de acasa