INTRĂM ÎN RITMUL LIBANULUI: EXPLODĂM DIN NOU


La Beirut se discută despre legea electorală care ar putea să le permită soldaţilor să voteze în alegerile de anul viitor. La Tripoli, în nordul Libanului, nişte soldaţi au fost aruncaţi în aer. Cam aşa zice presa lor. Un autobuz cu 20 de soldaţi a trecut pe lângă un Renault 18, o chestie care arată aproximativ ca o Dacia 1310, şi au sărit în aer. Numărul morţilor este ca de fiecare dată neclar deocamdată. Unii zic că ar fi 6 victime, alţii că doar trei. Nu mai contează. Cert este că Tripoli se transformă încet încet într-un oraş fantomă. Oamenii cam fug de acolo. Din mai luptele n-au mai încetat între suniţii din Bab al Tabbabeh şi Alawiţii din Jabal Mohsen.

Armata, ca de obicei, la mijloc. Şi după ce au distrus Nahr el Bared după 15 săptămâni de luptă cu Fatah al Islam anul trecut, băieţii care au mai rămas în viaţă au jurat răzbunare. Altfel nu se poate. Se crede şi se zvoneşte cum se zvoneşte pe la Beirut că aceşti băieţi care au rămas s-ar fi afiliat Al Qaida. Cam de asta se teme şi Hezbollahul şi cam de asta se tem şi sirienii. Şi mulţi zic că bomba de sâmbătă de la Damasc ar cam fi lucrarea lor.

Pentru amicii care mă întreabă ce caut în Libia, Tripoli e la nord de Beirut şi e alt oraş decât capitala Libiei.

Evident, la Beirut, viaţa merge înainte. Mulţi dintre libanezi nici măcar nu ştiu ce s-a întâmplat. E prea puţin important.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

The politics of Ashura in Lebanon

Nu ma simt "corespondent de război"