Sunday, September 14, 2008

POVESTE CU SIRIA

Două batalioane ale forţelor speciale siriene ar fi intrat în Liban în ultimele 48 de ore şi ar fi pe poziţii în 7 sate Alawite din nordul ţării. Aşa scriu site-urile din Israel. Se pare că batalioanele ar fi însoţite şi de unităţi de cercetaşi şi geniu. Dacă ziariştii israelieni ştiu despre ce vorbesc, pentru că se întâmplă deseori să şi exagereze, ar fi prima dată când trupele siriene intra în Liban după retragerea din mai 2005. Excursia sau incursiunea sirienilor - cum vreţi să-i ziceţi – vine chiar când experţii navali ruşi ar trebui să ajungă la Tartus, un port la 40 de kilometri nord de Tripoli.

Sursele din diplomaţia franceză şi cea americană, citate de presa din Israel, spun că guvernele de la Paris şi Washington ştiau deja că Bashar al Assad are de gând să întreprindă ceva. Chestiunea e la fel de întortocheată şi alambicată şi tare complicată cum sunt toate lucrurile în Liban. Assad are senzaţia, şi nu e întru totul neplauzibil după părerea israelienilor, că Future Movement şi Arabia Saudită ar sprijini o mişcare afiliată al Qaida din Tripoli (ştiţi, oraşul în care se cam împuşcă de câteva luni facţiunile între ele). Motivul ar fi să ţină Hezbollah prizonier în sud. Din surse demne de încredere ştiu că cei de la Hezbollah sunt destul de îngrijoraţi de ce se întâmplă la Tripoli şi de prezenţa al Qaida în Liban. În unele ziare libaneze am văzut ideea că Tripoli ar putea deveni un Kandahar libanez. Iar sirienii nu vor o bază a Jihadului în coasta lor. Iar Assad i-ar fi expus lui Sarkozy toată problema. Israelienii se tem că trupele siriene vor sa pună mâna pe Tripoli. Iar apoi Hezbollahul are drum liber către Iran ca să se aprovizioneze. Şi cu baza rusească la Tartus. There is trouble in the air.

2 comments:

  1. hm... atunci inseamna ca sirienii salveaza Libanul de al-Quaida?

    ReplyDelete
  2. Nu cred ca se pune problema cu salvatul. Nu stiu daca cineva ar putea salva Libanul de ceva, dar mite sa mai aiba si interesul. DE obicei Libanul pica la mijloc ca fraierul sau ca Romania. Al Qaida n-are interesul sa faca prapad in LIban,. dar taberele de palestinieni sunt atat de bune pepiniere...

    ReplyDelete