Sunday, October 5, 2008

CUM SE RECONCILIAZĂ CREŞTINII DIN LIBAN

Am ratat o zi de postare şi câţiva deja m-au întrebat pe unde umblu. Păi la filmări, fraţilor. Am un week-end plin chipurile. Poveştile sunt frumoase. Un armean care şi-a luat Dacie şi de când şi-a luat Dacie a convins alţi 20 de prieteni să-şi ia Dacii.Acum e taximetrist, şi, evident, cu Dacia lui lucrează. Chiar dacă i-a schimbat bateria şi mai mereu pune apă la motor.

Şi Carmen, o doamnă cu doi superbi ochi albaştri, fostă balerină la Opera Română care predă balet la Beirut şi care a trecut de 3 ori la mustaţă pe lângă atentate cu bombă. Dacă şi-a luat apartament chiar lângă locul în care a fost asasinat Hariri? Vă spun altă dată povestea ei.

Numai să fie publicul românesc destul de dispus să le vadă la televizor şi editorii mei interesaţi să le dea la televizor. Că deja s-au obişnuit cu crize financiare, s-a obişnuit sa vadă cum dolarul scade peste tot numai la noi creşte (chestie care şi pe mine mă doare rău de tot, dat fiind faptul că lumea gândeşte aici în dolari).

Aşa că stau la Costa, o cafenea din piaţa Sassine, unde am internet wireless gratis, mai bun decât broadbandul de acasă şi trimit filmuleţe la Antenă. Iar între timp citesc pe net cum se reconciliază creştinii din Liban. Adică Michel Aoun şi cu Samir Geagea (a se citi JAJA).

De la o vreme încoace, de când am venit eu în Liban, toată lumea se reconciliază cu toată lumea. Hariri se întâlneşte cu Nasrallah, iar Michel Aoun cu Geagea. De ce atâta reconciliere_ Păi la anul avem şi aici alegeri.

Dintre toate reconcilierile, cea dintre creştini pare să fie cea mai dificilă. Chiar dacă în vremurile recente, cum ar fi în confruntările din mai, creştinii nu au fost implicaţi. Dar diviziunea durează de câteva zeci de ani. Cu toate astea, alegerile din 2009 l-au înmuiat şi pe durul Geagea. Acum vreo două săptămâni şi-a cerut scuze pentru tot ce a făcut în războiul civil. Geagea a stat 11 ani în închisoare pentru crimele comise în timpul războiului civil. A fost iniţial condamnat la moarte într-un proces nu foarte corect, după cu a zis Amenstz International. Pedeapsa i s-a comutata apoi la închisoare pe viaţă, dar a fost graţiat de Parlament după retragerea sirienilor. Poveştile despre Geagea însă încă mai circulă deopotrivă printre creştini şi musulmani.

Ne reconcilie, dar nu de tot. Aoun şi aliaţii săi spun că nu e cazul să se gândească la vreo alianţă politică între creştini. Dar ar vrea să scape de tensiuni înainte de alegeri. Aoun e un fost lider al armatei libaneze, a fost prim ministru din 1988 până în 1990. A fost înfrânt de sirieni în războiul de eliberare şi a trebuit să aleagă exilul. S-a întors în Liban în 2005, la 10 zile după retragerea siriană. E acum parlamentar, liderul Free Patriotic Movement şi, surprinzător, apropiat de Hezbollah. De altfel, asta este şi problema lui de imagine printre suporterii creştini.

Creştinii libanezi, spre deosebire de alte comunităţi religioase, n-au avut niciodată un lider unic. Unii spun că acesta ar fi un avantaj, şi că aici ar sta principiile democraţiei în comunitatea creştină.

No comments:

Post a Comment