DIN NOU SIRIA

Sirienii au trimis trupe suplimentare la graniţa cu Libanul. Ba mai mult, azi s-ar fi situat pe poziţii şi mai extinse pe graniţa de nord cu Valea Bekaa. Nu mai vorbim doar de soldaţi care “sapă tranşee ca să pună piedici în calea contrabandiştilor”, ci de tancuri în zona oraşului Al Qaa. Informaţiile au apărut in cotidianul Al Hayat, pan arab, care citează martori care au văzut mişcările de trupe din apropierea graniţei. Se pare că sirienii au instalat şi nişte filtre peste tot de-a lungul graniţei. Majoritatea celor care trec de obicei din provincia Homs către Liban, mai ales să-şi vândă produsele, spune că sirienii au militarizat întreaga zonă.

Veste numărul doi ar fi din partea cealaltă. Ziarele din Israel spun că americanii ar vrea să trimită nişte elicoptere Cobra din Iordania în Liban, după ce premierul Siniora a alertat Washingtonul în legătură cu un posibil complot sirian care ar folosi drept scuză o operaţiune anti teroristă în Nordul Libanului ca să invadeze. Americanii au trimis la Beirut un adjunct al Secretarului de Stat, pe David Hale, care s-a înmtâlnit zilele astea cu mai mulţi politicieni.
O delegaţie libaneză a plecat azi în Iordania să inspecteze elicopterele şi să convină asupra modalităţii de transport. Fie le dezasamblează şi le trimit cu avionul prin spaţiul aerian israelian, fie le pilotează americanii prin spaţiul aerian Israelian, fie le trimit cu vaporul prin canalul Suez din Marea Roşie în Mediterană. Problema ar fi că piloţii militari libanezi nu se prea pricep la pilotat Cobre şi până învaţă de la americani, vor fi pilotate de civili.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

The politics of Ashura in Lebanon

Nu ma simt "corespondent de război"