Thursday, October 9, 2008

JURNALIŞTI AMERICANI DISPĂRUŢI ÎN LIBAN

Taylor Luck, 23 ani

Holli Chmela, 27 ani

E vorba de doi tineri americani care lucrau pentru Jordan Times şi care au plecat în vacanţă în Liban şi Siria. Nimeni nu mai ştie nimic despre ei din 1 octombrie, când şi-au sunat prietenii şi le-au spus că pleacă spre nordul Libanului şi apoi vor să treacă în Siria cu maşina.
Au plecat evident cu un taxi. O alegere nu foarte bună. Tripoli nu este o zonă foarte sigură, mai ales că în ultimele 3-4 luni au fost confruntări violente între suniţi şi Alawiţi. Iar şoferii de taxi care merg către Siria nu sunt mereu ceea ce par. Şi chiar dacă au plecat cu un taxi de la o companie din Beirut, maşina de lux ar fi bătut la ochi şi ar f fost probabil atacată de cetăţeni dornici să se îmbogăţească. Ce e ciudat este că deşi au plecat din Beirut pe 1 octombrie, tânărul a retras bani de la un bancomat pe data de 5 ale lunii.
Ambasada Americii este pe jar. Şi cele din Siria şi din Iordania la fel.

UPDATE Mai multe persoane au sunat la poliţie şi au spus că i-au văzut pe cei doi americani. Investigaţiile sunt în curs.

UPDATE 2: SE pare ca cei doi jurnalisti americani sunt arestaţi în Siria pentru ca ar fi trecut graniţa ilegal.

UPDATE3: Surse din forţele de securitate siriene au declarat că jurnaliştii ar fo fost arestati şi interogati pentru ca documentele lor ar fi fost... false. Sunt acuzaţi de furt de identitate chiar. Cei doi ar fi spus la interogatoriu lucruri diferite, iar sirienii s-a temut că ar putea fi spioni ostili Siriei. Sirienii susţin că au anunţat toate autorităţile despre arestarea celor doi cetăţeni americani, deşi ambasada SUA la Damasc spune că nu a fost informată. Cei doi ar putea fi trimişi direct în Iordania, spun sursele din Siria.

UPDATE 4: Sirienii au anunţat ambasadele SUA de la Beirut şi Damasc că jurnalisştii sunt arestaţi în Syria. Se duc negocieri pentru predare.

No comments:

Post a Comment