RON ARAD A EVADAT DIN MÂINILE HEZBOLLAH

Ron Arad, pilotul israelian de origine română capturat în 1986 de Hezbollah ar fi evadat după 2 ani de captivitate, însă a murit încercând să treacă graniţa în Israel pe jos. Informaţia apare într-un raport secret pe care gruparea Hezbollah l-a trimis guvernului de la Ierusalim în cadrul înţelegerii cu privire la schimbul de prizonieri. Cu toate că Hezbollah spune că Arad a murit în circumstanţe ne-elucidate şi că nu există informaţii despre locul morţii lui, Israelul consideră că pilotul de origine română este încă în viaţă.

Ron Arad a fost capturat de miliţia şiită după ce avionul său s-a prăbuşit în Liban în 1986. Raportul citat de presa israeliană arată că Arad a fost ţinut în captivitate în Beirut şi apoi a fost mutat în Nabi Cheit, un sat din estul ţării.

“Pilotul israelian a evadat din celula sa în noaptea de 4 spre 5 mai 1988 şi a plecat cărte sud către zona de securitate Israeliană”, scrie raportul. ”Se afla într-o zonă muntoasă, pustie. E posibil să se fi prăbuşit, să nu mai fi putut să-şi continue drumul, să fi fost rănit, să fi căzut de pe o stâncă, să fi fost atacat de un animal de pradă sau să fi călcat pe o mină”.

Cu toate că raportul Hezbollah neagă că Arad ar mai fi în viaţă şi că ar fi deţinut în Iran, Israelienii au insistat că îl oferă pe Samir Qantar în schimbul pilotului dispărut. Qantar, acuzat că ar fi ucis un poliţist israelian şi o fetiţă de patru ani, a fost eliberat de israelieni la începutul lunii iulie. Guvenrul izraelian nu a fost deloc mulţumit de raportul trimis de Hezbollah.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

The politics of Ashura in Lebanon

Nu ma simt "corespondent de război"