Saturday, October 11, 2008

RĂZBOIUL HUMUSULUI ŞI AL FALAFELULUI

Faimoasa salată Tabbouleh.

După zeci de ani de bombardamente, violări ale spaţiului aerian, ocupaţii şi invazii, libanezii şi israelienii au mai găsit un motiv de bâzâială. Cum vă spuneam într-un post zilele trecute, acum au mutat războiul în bucătărie.

Un preşedinte al Asociaţiei Industriale Libaneze, pe numele lui Fadi Abboud, a cercetat profund problema şi vrea să obţină Statutul de Original şi Protejat din partea Uniunii Europene pentru 25 de feluri de mâncare pe care le consideră tradiţional libaneze. Asta înseamnă că pot fi vândute în restaurantele din lumea
întreagă sub acest nume numai şi numai dacă sunt produse în Liban.

Libanul are un tratat de vecinătate cu Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că poate cere ca UE să arbitreze conflictul. Dar va fi nevoie să ceară acordul Organizaţiei Internaţionale pentru comerţ ca să poată afecta vânzările în afara Uniunii Europene.

Printre cele 25 de feluri de mâncare se află Humusul, Falafel şi salata Tabbouleh pe care isrelienii le vând ca şi cum ei le-ar fi inventat, spun libanezii. Cel mai important aspect al problemei este că libanezii ar câştiga o grămadă de bani dacaă toate aceste produse ar fi fabricate doar la ei în ţară. Doar humusul înseamnă o piaţă mondială de un milliard de dolari. 500 000 de conserve de humus se vând în fiecare zi în Marea Britanie. Si daca Marks& Spencer sau Tesco sau Carrefour ar vrea să producă humus, ar trebui să facă acest lucru în Liban.
Israelienii, pe de altă parte, spun că humusul aparţine întregii regiuni. Contra-argumentul libanezilor este că, felurile de mâncare nu pot fi israeliene pentru că au fost inventate acum mii de ani. Iar Israelul a apărut ca naţiune acum doar 60 de ani.

No comments:

Post a Comment