TERORISTUL DIN HOMS

Răsfoiam ieri documentul trimis de Omar Hayssam în ianuarie la Bucureşti. Cel despre care a scris toată lumea pe la Bucureşti, cum că Băse l-ar fi ajutat să iasă din ţară. În docoment scrie că a fost doctorul Yassin, sau poate n-am citit eu bine şi mă pricep mai bine la campania electorală din SUA decât la ce se petrece în România.

Şi citesc eu ca un jurnalist conştiincios ca să descopăr lucruri noi şi nemaiauzite (ceea ce nu s-a întâmplat) toată declaraţia în care Hayssam jură că e alb şi nepătat şi nevinovat şi o victimă a justiţiei corupte şi România. Şi ajung la sfârşit şi citesc rândul cu locul de baştină al “teroristului numărul 1 din România”. MUNICIPIUL HOMS. Şi nu mă mai pot opri din râs.

Păi să vă explic cine sunt homşii sau Homse, cum le mai spun libanezii. Am aflat acest aspect cultural acum vreo două zile, când Ana, fiica familiei Angheluş, care locuieşte la Beirut de 12 ani şi merge la şcoală aici, a îneput să explice cum stă treaba. “Sunt ca bancurile cu moldoveni în România”, explică fata senină, fără să-şi dea seama că eu sunt vasluiancă. Sigur am râs cu toţii. Gheorghe Angeluş, tată-său, e şi el moldovean. Dar bancurile sunt cu totul şi cu totul la fel ca la noi. Că noi punem olteni sau moldoveni sau poliţişti sau blonde e tot aia. La ei, proştii satului sunt Homşii.

Iaca şi câteva mostre.

Cum ţii un Homse ocupat o zi întreagă? Îl închizi într-o cameră rotundă şi îl pui să se aşeze în colţ.

Cum îl face pe un Homse să râdă sâmbăta? Îi spui un banc miercurea.

De ce stă un Homse să se holbează la un suc de portocale îngheţat timp de 2 ore? Pentru că pe cutie scrie ”concentrate.”

Si aşa mai departe. Sigur, rasismul libanezilor îl depăşeşte cu mult pe cel al românilor. Sunt mult mai răutăcioşi şi nu spun bancurile despre Homse cu dragoste aşa cum le spun românii la un chef pe cele cu moldoveni, olteni sau poliţişti. Şi uite aşa am aflat cum teroristul numărul unu al României ar fi tratat ca prostul satului în Liban. Să ne trăiască serviciile secrete. :P

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

The politics of Ashura in Lebanon

Nu ma simt "corespondent de război"