NOI, ROMÂNII DIN LIBAN, SIRIA, IORDANIA, UAE, IRAK, EGIPT ŞI RESTUL AFRICII, CU CINE VOTĂM?

Pentru mine e prima data când văd alegerile legislative din România din afară. Şi acum îi înţeleg pe românii din diaspora care nu prea vin la vot. Motivul e simplu. Nu prea se sinchiseşte nimeni de ei. Dintre cei care candidează pentru colegiul 4 uninominal din circumscripţia 43, Orientul Mijlociu şi Africa, românii n-au văzut decât un singur candidat. Doar Mariana Stoica de la PNL s-a gţndit că e cazul să vină în Orientul Mijlociu, în câteva ţări unde sunt mai mulţi români şi să-i întrebe de sănătate şi cam ce ar vrea ei de la un deputat care să-i reprezinte în Parlamentul de la Bucureşti. Mariana Stoica a fost în Israel, unde a fost şi ambasador al României, a fost şi în Iordania unde s-a întâlnit cu româncele şi acum e în Liban timp de 2 zile ca să vadă cum poate "mobiliza românii la vot".

Ea are şi nişte contracandidaţi, pe care probabil românii care locuiesc în ţările arabe nu-i vor vedea niciodată.

PD-L l-a trimis în cursă pe medicul Herman Berkovits, proprietar a sase apartamente (unul in Bucuresti, cinci in Israel) si a doua autoturisme (un Mercedes si un Cadillac). In conturi, acesta are 350.000 de dolari si 200.000 de euro, iar venitul pe 2007 a fost de 17.000 de dolari.
Din partea PSD, ii este contracandidat Armand Schor, israelian de origine romana. In perioada 1999-2004, acesta a achizitionat cinci terenuri intravilane in statiunea Borsec, cu o valoare de impozitare de peste 250.000 de euro. Schor mai detine doua case de vacanta in aceeasi statiune (una dintre ele de 1.618 mp) si o casa in Israel. (România liberă)


Din partea UDMR candideayă un anume Iosif Koto. Nu l-am găsit pe site-ul UDMR.

DIN PARTEA PNG-CD, zice partidul în prezentarea candidatului

"Sorin Alexandru Nicolescu – un nume necunoscut pe piata politica, deci un nume fara conotatii negative.Un intelectual principial, un justitiar in numele dreptatii indiferent de culoarea ei. Nascut in Bucuresti la 18 septembrie 1952, absolvent al ASE-ului in comertul exterior s-a specializat in relatiile comerciale cu strainatatea, a lucrat in Ministerul Afacerilor Externe pana la revolutie, detinand pana de curand o forma de consultanta in domeniul confectiilor pentru investitorii straini care doreau sa porneasca o afacere in Romania."

Şi-am ajuns şi la ce-şi propune domnul cu pricina:

"Sa urmareasca si sa sprijine indeaproape drepturile si nevoile diasporei evreilor din Romania (retrocedari, obtinerea pensiilor, recunoasterea meritelor etc);

Sa obtina un acord bilateral intre Romania si Israel cu privire la muncitorii romani din Israel si israelieni din Romania prin care sa se respecte drepturile fiecaruia, la acelasi nivel (recunoasterea vechimii in munca in tara de origine, obtinerea pensiilor, dreptul la asigurare si serviciul medical de specialitate);

Sa urgenteze obtinerea/redobandirea cetateniei romane pentru evreii cu domiciliul in Israel ;

Sa participe activ in viata evreilor originari din Romania si a muncitorilor romani in Israel : sa sprijine activitatile culturale ale evreilor, sa pedepseasca toate activitatile antisemite de pe teritoriul Romaniei, sa sprijine organizarea activitatilor culturale cu specific romanesc pentru romanii din Israel."

Şi cu românii care muncesc la Dubai, cu cei care muncesc în Liban şi cu tot potenţialul economic din ţările arabe ce ne facem? Sau iar avem impresia ca arabii sunt numai şi numai terorişti, iar romţnii care strau în ţările arabe sunt doar neveste careprobabil, în ochii politicianului incoruptibil al PNG, nu merită efortul?

PRM l-a trimis pe Viorel Sicoe. Băiatul ăsta "e fost primar al oraşului Câmpeni în perioada 1996-2004 şi preşedinte al Ligii primarilor din Munţii Apuseni". Bun aşa. De ce laşi dom'le primăria, pe noi de ce ne chinui?

Încerc să fiu imparţială. Dar nu pot să nu văd bătaia de joc. Adică ne interesează doar anumiţi români de pretutindeni. Şi deci, cum să mobilizăm pe românii din ţările arabe la vot, domnilor? Să înţeleg că mă acreditez degeaba la BEC? Că noi, aici în Liban, cu cine votăm, bre oameni buni?

Comments

 1. doamna luca, poate va alegeti cu proces de antisemitism...ca arabii sunt semiti numai pt oamenii de stiinta.
  apropo, e vreo diferenta intre liban si libia?ca e tot pe acolo,la arabi, nisipuri,bombe,tripoli si colo si colo..intrebati-l pe jiji,ca precis stie el,ca a subliniat cu markeru pe cartea aia de-a citit-o el odata...

  ReplyDelete
 2. sora mea, deci se ţin alegeri, pînă la urmă? a început campania electorală? aici nu se ştie mai nimic. noroc că mă mai uit prin ziare. dacă nu ar fi ştirile din ţară şi veştile de prin ambasadă, aici nu cred că s-ar şti nimic. tare mi-e că locurile parlamentare pentru diaspora sînt doar nişte glume sinistre care le mai deschid calea către imunitate şi sume forfetare unor parveniţi. aici romanilor nu le pasă ce se întîmplă peste stradă de ei, crezi că o să le pese ce face în numele lor parlamentarul lui peşte marinat la bucureşti? cine o să controleze activitatea parlamentara a băieţilor? doar că ăştia nu o să se dea înapoi de la munca în circumscripţie, din contra. o să fie mai mult plecaţi din ţară, undeva unde iar nu îi poate controla nimeni. ştii ce? eu cred ca nu votez deloc. nu ştiu decît un canditat şi ăla oricum nu îmi place. are nume de bişniţar. apropo, da, mi-am amintit, sînt alegeri pe 30 noiembrie, că am direct pe antena 3. ştiam eu ceva... cine ştie, poate am vreun moment de onestitate pe post şi zic toate astea de mai sus. nu ţi-ar plăcea?

  ReplyDelete
 3. Mai este o problema majora a romanilor din strainatate. Legea da dreptul de vot numai acelor care au inscris in pasaport mentiunea CRDS = Cetatean Roman cu Domiciliul in STrainatate. Acest lucru sunt sigur ca nu e stiut de romancele din Liban si sigur NU AU ACEASTA mentiune trecuta explicit in pasaport.... Nimeni nu le a informat despre acest lucru!

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani