HEZBOLLAH SE PUNE ÎN MIŞCARE DE ZIUA INDEPENDENŢEI

Azi e Ziua Independenţei în Liban. Guvernul a sărbătorit-o cu o paradă militară în PIaţa Martirilor, chiar în centrul Beirutului. Sigur, au folosit aproape toate trupele, iar paşii de defilare au fost uneori comici. Dar a mers pentru o zi ploioasă.
Nu vă imaginaţi că ar fi fost ceva asemănător cu parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf. La mine în cartier au fost restrictţii de circulaţie pana la 10 dimineaţa, când parada s-a terminat. Toată tărăşenia n-a fost deloc publică din motive de securitate. În fine, am văzut-o la televizor.

Dar se pare că în timp ce preşedintele, premierul şi preşedintele parlamentului căscau (serios vorbesc, am vazut faza în direct pe LBC, cel mai tare post de tv de aici) plictisiţi la Beirut, Hezbollahul făcea manevre în sud, la sud de Litani chiar, unde a interzis Consiliul De Securitate manevrele şi unde doar UNIFIL are acces. Se pare că nu e vorba decât de plasare de trupe în zona muntoasă.
Sigur că Israelienii au sărit repede cu Rezoluţia 1701, pe care şi ei o încalcă de 700 de ori pe lună, din câte zice UNIFIL. De altfel, acum câteva săptămâni, eram la nişte amici în Dekwaneh şi se auzea antiaeriana. Mi-au explicat calmi că se întâmplă des, de câte ori avioanele israeliene survolează Beirutul.

UPDATE:

Ziarele din Israel scriu că Hezbollah ar avea un stoc de aproape 40 000 de rachete plasate pe ambele maluri ale râului Litani. Printe ele ar fi şi rachete care bat până la 250 de kilometri, scrie Ynet news. În sudul Libanului organizaţia ar fi construit un sistem subteran bine pus la punct, pe care l-ar putea folosi combatanţii în cazul unui conflict cu Israelul.


Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani