NEGOCIERI ISRAELIANO-SIRIENE PENTRU ÎNĂLŢIMILE GOLAN

Ehud Olmert, fostul premier cercetat pentru corupţie al Israeului, vrea să reia negocierile de pace cu Siria. Anunţul a fost făcut de purtătorul lui de cuvânt. De altfel nu e deloc prima încercare. Sirienii şi israelienii s-au întâlnit de patru ori anul acesta sub medierea turcilor. Întâlnirile au fost suspendate când Olmert a demisionat din cauza acuzaţiilor de corupţie, dar se pare că rămâne interimar până după alegerile din februarie. Tyipi Livni n-a reuşit săptămâna trecută să formeze o coaliţie, aşa că vor avea alegeri anticipate.
Siria şi Israelul sunt în război practic din 1948. Cel mai important aspect al conflictului este, evident, situaţia Înălţimilor Golan, ocupate de Israel. Sigur şi sprijinul acordat de Siria grupării Hezbollah din Liban.
În septembrie, Siria a trimis la Ierusalim un document cu 6 puncte pe care vrea să le negocieze. Bashar al Assad a spus că ar fi vorba despre un plan de retragere al Israelienilor de pe Înălţimile Golan, ocupate din 1967. Dar nu e foarte optimist, decât în cazul în care Barak Obama se mută la Casa Albă cu familia.
Ultimele negocieri între Siria şi Israel au avut loc în 2000 sub auspiciile SUA.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani