TOATĂ LUMEA E CU OBAMA

În Orientul Mijlociu toată lumea este cu Barak Obama. Mai toţi prietenii mei libanezi americani votează cu Obama. E de înţeles.

John McCain şi Barack Obama au viziuni diferite în ceea ce priveşte politica externă a Statelor Unite, iar în privinţa Orientului Mijlociu - unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda de politică externă americană - cu singuranţă.
Obama vrea o retragere treptată din Irak, McCain nici măcar nu vrea să audă de aşa ceva.
Obama e deschis către discuţii directe cu Siria şi Iranul, McCain nu vrea să negocieze direct cu nici una dintre cele două ţări.
Sodajele de aici arată clar că Orientul Mijlociu, cu excepţia Israelului şi a Kurdistanului Irakian, îl preferă pe Obama. Motivul este simplu: îl urăsc pe George W. Bush. Iar ideile lui McCain sunt prea apropiate de cele ale lui Bush.

Obama a fost mult mai temperat decât Mc Cain în declaraţiile despre Orientul Mijlociu.E candidatul care a vorbit despre o reconciliere cu lumea arabă şi cu lumea muslmană.

McCain a avut un discurs mult mai dur în ceea ce priveşte lumea musulmană. E greu de uitat cântecelul lui MC Cain „Bomb Iran”. Şi nici susţinerea lui pentru războiul din Irak. Mai mult, Mc Cain foloseşte expresii destul de “politically incorrect” precum “terorismul Islamic” sau “extremismul Islamic”. Sigur că a lega terorismul de Islam nu-i va aduce lui Mc Cain popularitate în una dintre cele mai fierbinţi zone ale lumii. Obama, a fost mult mai sensibil şi mai cu grijă în ceea ce priveşte aceste aspecte.

Noul preşedinte american trebuie să schimbe imagine SUA în Orientul Mijlociu. Va trebui să demonstreze unui public arab frustrat că politica americană se poate schimba.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani