RACHETELE DIN LIBAN

Au fost menite să forţeze Israelul să atace Libanul pentru ca Hezbollah să intre în război.

E foarte posibil ca aceasta acţiune sa nu fi fost a mişcării Hezbollah, ci a unei grupari palestiniene. Surse din Mişcarea şiita spun ca nu îşi asumă atacul de azi dimineaţă.
De altfel si un comuncat de presa official al armatei libaneze subliniază ca atacul a venit din partea unei miscari necunoscute.Ceea ce indica din nou ca nu a fost Hezbollah. Părerea mea.

Până acum nu a venit totusi nici o revendicare. Dar sunt 400 000 de palestinieni care traiesc in liban, e vorba de numeroase factiuni in cele 12 tabere de refugiati. Şi se hărmuie între ele de ceva vreme. Mai o grenadă, mai un schimb de focuri.

Ce mi s-a părut interesant, un purtator de cuvant al Frontului Popular pentru eliberarea Palestinei, o miscare sprijinita de Siria, nu a confirmat dar nici nu a infirmat implicarea, fapt care da de gândit. N.ar fi zis simplu ca NU dacaă nu ar fi fost ei? DE altfel a precizat ca Israelul nu ar avea dreptul sa intrebe de unde proveneau rachetele pentru ca lumea araba ar trebui sa atace israelul cu toate mijloacele. O afirmatie extrem de ciudata in aceste conditii.
Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei e o miscare radicala care se opune oricaror negocieri cu Israelul si care a organizat numeroase atacuri in trecut, mai ales în Înălţimile Golan, o zona disputata de Israel si Siria. FPEP a antrenat la inceputuri atat luptatori Fatah cat si Hamas.

Nu a exista nici un indiciu in ultimele zile ca liderii Hezbollah ar fi intentionat sa repete experienta din 2006. Chiar aseara, a fost un miting uruias in suburbiile din susdul beirutului. Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a condamnat Israelul dar a precizat cu nu se va lasa prins într-o capcana a unui nou conflict. El a repetat de mai multe ori chiar că nu are de gând să aduca haosul in Liban. A spus că e pregătit să răspundă unui atac al Israelului, dar că nu va ataca. De altfel, surse guvernmanetale libaneze şi chiar membrii ai opoziţiei aliate cu Hezbollah au dat asigurari ca mişcarea şiită nu va deschide focul către Israel.

Motivul, spun libanezii, este ca aici vor fi alegeri legislative in luna iunie, iar miscarea siita are ambitiii şi chiar şanse foarte mari sa castiga scrutinul si sa aiba majoritatea parlamentara. Un razboi cu Israelul ar fi acum sinucidere politica. Şi Nasrallah nu e deloc sinucigaş.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani