TRIBUNALUL SPECIAL PENTRU LIBAN

Am terminat acum 3 saptamani o lucrare de vreo 20 de pagini despre problema cu pricina. Din punct de vedere teoretic, firește.
Ipoteza: Ori e varză și durează până când ies eu la pensie să îl convingă pe Bashar să extrădeze suspecții în asasinatul lui Hariri , ori se bat libanezii în cazul în care tribunalul funcționează și în boxa acuzaților ajunge cine știe ce lider sau deputat. Eu votez pentru prima variantă, ținând cont de ce s-a întâmplat cu Tribunalul Penal pentru Fosta Iugoslavie și dat fiind că băieții de la Haga încă îl mai așteraptă pe Ratko Mladici. Și mai avem o problemă. Tribunalul Special pentru Liban nu judecă crime împotriva umanității, nu prea aplică legea internațională, ci codul penal libanez. Cam complicată problema. Bellemare zice că tribunlaul pornește mâine, dar el încă n-a terminat ancheta cu totul. Are doar 4 oameni arestați, deși a a anunțat 120 de suspecți. Cei 4 generali care ar putea fi puși sub acuzare pentru implicarea în asasinat nu au fost transferați încă la Haga.
Iar Le Monde zice că au fost prinși niște băieți de la Hezbollah în timp ce fotografiau Sediul tribunalului de la Haga. O sursă oficială a organizației a negat că ar fi fost membri ai Hezbollah.
Situația e tensionata în Liban. Așa, ca să folosesc un clișeu dintr-o știre de televizor. E aceeași tensiune care devine vizibilă aici la fiecare comemorare, la fiecare eveniment important. Asta nu înseamnă că se și întâmplă ceva.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani