INCIDENTE MINORE

Sau cum se schimba valoarea de stire in functie de cum traiesti si cum vezi viata.

Imi zice colegul Iosif Buble (sic) ca "astia se taie in declaratii" pe la Bucuresti si ca e grav, se plimba alegatorii cu autobuzele.

Si in Liban se taie. Dar au fost incidente minore. Minore din punct de vedere libanez, ca la Bucuresti cred ca era deja stare de urgenta dupa asemenea incidente minore.

Deci, minore, cum spuneam : un baton de dinamita a explodat sub masina unui candidat, niste impuscaturi s-au auzit in Downtown Beirut, langa Future TV, niste scurte batai intre armata si suporterii Hezbollah in Bekaa, ceva batai si la Saida intre sustinatorii lui Siniora si ai unui MP de la 8 Martie, cateva incaierari intre votanti in timp ce stateau la coada in orasele mai mici s.a.m.d.

Iar problema cu autobuzele. hahaha Aici gruparile politice dau cate 100 de dolari pe vot - imi explica surse randurile celor cu servieta cu bani. Asta e partea ilegala chipurile. In rest, voturile se cumpara legal: se plateste benzina sau biletul de autobuz.

Sistemul e vot libanez este un pic cam CRAZY. N-o zic eu. O zic toti observatorii europeni pe care i-am intalnit. De ce?

1. sunt 128 de locuri in Parlament, 64 sunt pentru musulmani, 64 pentru crestini. Dintre muslmani : 27 siiti, 27 suniti, 8 druzi (desi nu sunt muslmani, dar le convine sa fie incadrati asa pentru ca primesc maimulte locuri) 2 alawiti. Crestini : maroniti 34, ortodocsi 14, greco-catolici 8, armeni 5, iar armeni catolici, protestanti si alte culkte crestine, cate 1 deputat.

2 Libanul e impratit in 26 de districte. In fiecare district se voteaza un anumit numar de deputati. Dar numarul de deputati e impratit intre secte, proportional cu populatia majoritara. Spre exemplu, intr-un district din Sudul Libanului unde populatia este majoritat siita, cu ceva suniti si crestini, va trebui ca alegatorii sa voteze 3 siiti, 2 suniti si un crestin. Daca voteaza 4 siiti si un sunit, al 4 -lea siit votat nu primeste votul, se considera nul.

3. Problema: populatia care voteaza intr-un anumit district nu e si populatia care locuieste in districtul cu pricina. Libanul n-a mai organizat un recensamant din 1930. Dupa razboiul civil, oamenii s-au mutat. Unii crestini din sud au venit la Beirut, multi siiti s-au stabilit in Beirut, sunitii din estul Beirutului s-au mutat in vest. Toti voteaza in locul de bastina, pentru ca acolo au ramas inregistrati. Nu-si pot schimba domiciliul. Deci, copiii si sotia pleaca sa voteze in satul tatalui ca sa aleaga candidatii ce vor reprezenta districtul cu pricina si pe oamenii care locuiesc de fapt acolo. Votantii se intorc acasa unde sunt reprezentati de alti deputati care au fost alesi de alti libanezi care nu locuiesc in zona. De unde rezulta ca foarte multi tineri libanezi au hotarat sa nu mearga la vot pentru ca nu se regasesc in candidatii din satul tatalui.

4. Nu exista buletine de vot oficiale. NU se voteaza ca la noi liste, semne electorale. Buletinul de vot libanez e o foaie cu multe nume scrise in araba pe care alegatorul bifeaza in functie de ce i-au sus baietii de la partid. La fiecare sectie de votare exista reprezentanti ai fiecarui partid care inmaneaza alegatorilor lista cu numele propuse de gruparea respectiva. Unii tineri libanezi nu stiu insa alfabetul arab. Am o colega de redactie care a vrut sa se duca la vot dar nu stie sa citeasca decat alfabetul latin. In plus, exista un procent din populatia din Sud care nu stie sa scrie sau sa citeasca -educatia costa mult in Liban, iar familiile sarace nu-si permit sa plateasca scoala sau gradinita. Deci asa manipulam votul. Observatorii europeni au incercat sa inteleaga cum reusesc partidele sa determine cine cu cine a votat si daca o familie a primit banii degeaba.

5. Toata lumea se asteapta la batai zdravene dupa ce se dau rezultatele. Conform legii libaneze, ele nu pot fi contestate legal. Nu exista comisie electorala centrala, ci sunt supravegheate de Ministerul de Interne. De unde si marile frustrari. Nu castiga, alta sansa de a contesta alegerile este o "noua revolutie".

6. Armata si politia nu voteaza. Ministrii apararii si Internelor au dreptul sa candideze si sa si voteze.

7. Multi libanezi nu inteleg nimic din acest sistem.

Comments

 1. Am dat peste blogul tau incercand sa ma documentez pentru calatoria in Liban pe care am planificat-o pentru iulie.

  Chiar eram dezamagita ca nu ai mai scris din aprilie si ca nu vom avea opinia ta despre alegerile de acolo. mai ales pentru ca vazusem reportajele tale pe Antena.

  Felicitari pentru tot ceea ce faci!

  ReplyDelete
 2. Doamne,ca la nebuni:))
  Stiu,ca au fost stiri si in Romania pe tema asta dar parca mai frumos ai descris tu :)
  ps:tre sa ai viata tare palpitanta daca incident minor inseamna bomba sub masina :D

  ReplyDelete
 3. Am uitat ceva: se poate sa puneti o rubrica de abonare,cumva? ca-mi prind urechile in rss feed :-/

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani