SIMFONIA ELECTORALA

Tinerii de la Lebanese Forces ajuta o batrana sa ajunga la vot in Zahle, un oras predominant crestin din valea Bekaa.


Locuiesc in Piata Sassine. Din fericire, ziceam eu pana acum doua saptamani. Dar de cand a inceput campania electorala in Liban, nu mai pot sa inchid un ochi. Tata lumea claxoneaza. Melodii. Precum suporterii stelisti inainte de un mare meci de fotbal.
In Liban totul are un inteles politic. "Asa ne exprimam noi. Prin culori, prin steaguri, discursuri si claxoane", imi zice un amic, fotoreporter la un ziar libanez, in timp ce stam la o masa la Starbucks in Sassine si asteptam, precum toata presa straina care a invadat zona de aseara si cei aproximativ 100 de soldati din trupele speciale libaneze, sa se intample ceva.
Piata Sassine e unul dintre puncetele fierbinti ale alegerilor. E in Districtul 1 de vot si e o asa-zisa fortareata a gruparii Lebanese Forces, parte a aliantei 14 Martie, condusa de celebrul Samir Geagea, singurul sef de militie care a fost judecat si condamnat pentru crime in timpul razboiului civil. Membrii partidului care se lauda ca l-au intalnit spun ca a iesit din inchisoare in 2005 un om schimbat. "E un alt Geagea. Se spune ca s-a rugat tot timpul in celula. Imagineaza-ti 11 ani sa traiesti in felul asta", imi povestea un suporter extrem de implicat in campania electorala. Geagea nici macar nu candideaza, dar pe liste este sotia, Sitrida, una dintre cele 12 femei care candideaza. Probabil una dintre cele doua care voi ajunge in parlament. cealalta va fi probabil sora lui Rafik Hariri, Bahia, actualul minsitru al invatamantului.
De o saptamana insa, bietii cu tupeu din Free Patriotic Movement, miscarea generalului Michel Aoun, aliata cu Hezbollah in March 8, si-a facut si ei aparitia in Sassine. Cu steagurile, discursurile, cantecele si claxoanele lor. Sa le zicem dinamovisti.
Stelistii lui Geagea s-au adunat pe o parte a drumului si deja se pregateau sa ii ia pe sus pe dinamovistii lui Aoun. De atunci stau baietii de la Trupele Speciale in Sassine. Spre deliciul fetelor dn Ashrafieh care si-au perdut locurile de pe terasa lui Starbucks din cauza noastra, a hienelor internationale care asteapta cu sufletul la gura prima impuscatura. Ca sa nu zic prima picatura de sange.
Serios vorbind, e cam de porc cu alegerile astea din Liban. Alianta March 8 e favorita, si toata Europa si America, ca sa nu mai zic de Iran, e cu ochii pe Liban. Stiti povestea cu drobul de sare: ce ne facem, soro, daca iese Hezbollah?
Pai, deh, om trai si-om vedea.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani