UN VIKTOR BOUT LIBANEZ

Asa l-am poreclit eu pe Marwan. E un tip la vreo 40 de ani, fost luptator intr-o militie, nu vrea sa spuna care. Acum face bani din arme. Le cumpara din taberele palestiniene si apoi le vinde la negru in cartierele mixte ale Beirutului, unde sunt probleme de fiecare data cand se intampla ceva pe scena politica libaneza.

L-am cunoscut printr-un preten al unui prieten al lui Hanin, editorul de la Now Lebanon. Manal, fata de la news desk, care mi-a stabilit intalnirea cu Marwan mi-a zis "tipul asta nu vinde arme, tipul asta manaca oameni". Asa ca mi-am luat un traducator de traducator - politist in trupele speciale. Evident, Marwan n-a stiut. Altfel o incasam amandoi.

Uote asa l-am cunoscut pe Marwan. Era bucuros ca sunt romanaca. Mi-a zis ca ii place Uniunea Sovietica. I-am spus ca nu mai exista si chiar daca mai exista, Romania n-a facut niciodata parte din URSS. N-a inteles nimic. El se gandea la fete blonde deja. Am folosit chestia asta in avantajul meu. Am clipit din ochi albastri si l-am intrebat de preturi si de toate.

Mi-a povestit de ce nu-i e frica de politie si de arestari. Pentru ca baietii lui sunt oricum inauntru, si oricum are prieteni sus-pusi in politie si de la parnaie poate sa vanda in continuare arme. Trebuie sa fac bani in continuare ca sa-si trimita copiii la scoala.

La farsitul intalnirii, Marwan mi-a spus ca fata lui vrea sa se faca ziarista si mi-a cerut un sfat - la ce universitate sa o trimita. I-am spus ca la cea de stat ca e cea mai buna din Liban. Apoi am plecat.

Libanul are 2 milioane de arme automate si pistoale fara acte. Nimeni nu le stie de fapt numarul, dar asa s-au gandit unii ONGisti. Ca la 4 milioane de locuitori, cam fiecare familie are una sau mai multe arme, deci in jur de 2 milioane.

Libanezul e asa de obisnuit cu pusca, incat nu poate trai fara ea. Asa mi-a zis Fadi abi Allam, ONGistul pe care l-am intervievat.

Articolul a fost ieri leader pe Now Lebanon.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani