La granita cu Siria (partea a doua)De data asta satul se numeste Il Ka'a. E la vreo 9 kilometri de asa-zisa granita. Am ajuns pe la 10 dimineata cu Manal, prietena mea care m-a ajutat cu tradusul. Satul e crestin. Majoritatea locuitorilor sunt catolici si se pare ca au votat cu Tayyar, partidul lui Michel Aoun. Desi, spun oamenii, ar fi votat mai degraba cu Lebanese Forces, partidul lui Samir Geagea. Dar cum Siria e la 9 kilometri, nu prea e granita si au inca in memorie un masacru din 1978, le-a fost frica sa voteze cum le-a cerut inima.

De altfel si consiliul local a demisionat fix dupa ce a fost ales. probleme domestice, zice caimacamul (da, in Liban mai exista caimacami) care venise sa tina sedinta de consiliu cu secretarele. Sigur ca n-a zis nimic sa incrimineze Siria. Nici macar cand a fost vorba despre masacrul din 1978. Si nici macra cand a vorbit despre cums e impusca fermierii la cativa kilometri mai incolo, la Arsal.
Era suparat ca am dat asa buzna peste el intr-o zi asa de grea. N-a vrut sa vorbeasca nici el la inceput, dar cand i-am zis ca voi scrie ca a refuzat sa dea explicatii, a mormait si el ceva. Sigur, in arhiva primariei exista harti, documente, plangeri facute de sateni impotriva sirienilor care le-au luat pamanturile. Asta ne-a zis secretara, cand ne dadea pe dupa usa numarul de telefon al unui domn mai invatat din sat.

Am intervievat cu greu un sofer de taxi care face zilnic curse din sat pana la punctul de frontiera terestru. N-a vrut sa spuna la inceput nimic. S-a uitat ciudat la mine, a intrebat daca sunt americanca sau canadianca sau frantuzoaica. Manal i-a spus ca sunt roman
ca si s-a relaxat omul. Incet, incet, a povestit ca sirianii mai au inca o baricada in Liban. Sigur, hartile siriene sunt altfel. Pentru ei, granita e mai acana, in Liban, cu vreo cativa kilometri. Ar fi trebuit rezolvat de mult tratatul de catre Inaltul Consiliu Libanezo Sirian. Dar presedintele, despre care se spune ca e mai mult in Siria decat in Liban, cu siguranta n-a raspuns la telefon.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii