La granita siriano-libaneza

Din nou. De data asta lec intr-un sat care se numeste Ka'a, la vreo 3 ore de Beirut. Soferul e foarte nemultumit. S-a saturat sa-l tot plimb prin toate locurile ciudate si, zice el, periculoase. In zona satului cu pricina, din cauza lipsei unei granite precis demarcate intre Siria si Liban, sirienii au anexat pamant libanez, iar in 2007, la ultimul raport, armata siriana avea inca un checkpoint in Liban.

De altfel suprafata de teren fertil ocupata de fermierii sirieni de-a lungul granitei e de vreo 20 de ori mai mare dacat celebrele Shebaa farms disputate de Liban, Siria si Israel in sud-est. Unul dintre profii mei spunea ca toata povestea cu granita care "probabil nu va fi niciodata demarcata printr-un tratat propriu-zis" se poate transorma usor intr-o teza de master.

Va povestesc totul la intoarcerea din Estul salbatic libanez. Cu poze.

Si va povestesc si despre femeile pe care le-am intalnit ieri intr-un sat al copiilor. Niste doamne care si-au lasat familiile si au renuntat la viata lor ca sa locuiasca intr-un sat SOS si sa creasca si sa aiba grija de copiii altora. 24 de ore din 24, 20 de copii, timp de 15 ani.
Organizatia SOS satele copiilor exista si in Romania. Doar ca in Liban exista si o probelma legata de religie. Copiii crestini cu mame angajate, tot crestine, locuiesc separat de copiii musulmani, crescuti de mame angajate, tot musulmane.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani