Mamele de profesie


Hilda la aparat.

Satul se numeste Kfarhay. Ajungi acolo dupa ce urmezi un drum ingust de munte, cateva indicatoare cu sagetile sterse si indicatiile oamenilor pe care-i gasesti pe drum.
E un sat micut, de munte, mai sus de Batroun ( un oras istoric la vreo 60 de kilometri nord de Beirut). Peisajul, evident, superb.
Satul copiilor inseamna 10 casute. Amin al Boustany, directorul, imi spune ca sunt 7 casute crestine si 3 musulmane. In fiecare casuta sunt 8-10 copii, orfani sau lasati de parinti in grija altora pentru ca nu-i pot creste, si o mama de profesie.
Hilda, spre exemplu, e de 14 ani in satul copiilor si a crescut 17. Mi-i insira pe nume. Are si ea doi, ai ei, un baiat si o fata. Aveau 14-15 ani cand a plecat ea sa creasca alti copii la Kfarhay. Au plans, dar apoi s-au obisnuit cu banii pe care ii trimitea mama acasa. Fata i-a daruit deja un nepot, iar baitul se casatoreste luna viitoare. Hilda mai are de stat un an in satul copiilor, apoi iese la pensie.
Al Boustany spune ca mamele de profesie raman 15 ani in sat, apoi sunt platite pana la sfarsitul vietii cu acelasi salariu pentru sacrificiul facut.
Hilda nu regreta ca a renuntat la propria viata ca sa locuiasca in sat si sa aiba grija de copiii altora precum o mama adevarata. In satul Kfarhay sunt 10 femei ca Hilda. In tot Libanul sunt 40.

Sunt si in Romania. Al Boustany mi-a dat adresa de web http://www.sos-satelecopiilor.ro/

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii