Poveste din Irak


Pe Sudus am cunoscut-o acum cateva luni la un curs de peace journalism, unde am predau si eu vreo doua ore (aplauze). Azi am revazut-o la al doilea workshop. Sundus e corespondentul unui ziar de orientare siita in provincial sunita Al Anbar din Irak. Regiunea e cunoscuta pentru ca Al Qaida era foarte activa pana mai anul trecut.

Pana acum 4 ani a lucrat impreuna cu sotul ei, si el ziarist. Dar in 2005 el a fost asasinat. Ea s-a intors in Al Anbar la munca, desi familia lui n-a prea fost de acord. A fost amenintata, fortele de securitate nu vor sa ii dea inormatii, scrie articolele din informatiile luate de la jurnalistii straini.

Sundus lucreaza de doi ani si pentru o agentie de presa germana. Si a scris un articol superb.

Povesteste ca idea i-a venit cand se tot ducea la mormantul sotului ei si gasea in cimitir cadavre parasite si neidentificate. Pe vrema cand Al Qaida era la ea acasa si insurgentii faceau legea in Al Anbar, autobuzele de calatori care plecau din Irak catre Siria si Iordania erau oprite de catre bandele de insurgenti, iar siitii erau ucisi.

Sute de femei irakiene si-au pierdut asa sotii care erau in drum spre Siria sau Iordania ca sa isi gaseasca de lucru. Acum femeile din tot Irakul se duc in al Anbar sa caute trupurile sotilor ca sa-I ingroape cum se cuvine. Ceea ce e iesit din comun in povestea asta e ca femeile sunite ramase vaduve in urma razboiului le gazduiesc pe femeile siite ramase vaduve in urma razboiului.


Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani