Povestea lui Bourj Hammoud


Sambata seara am primit un sms de la Now Lebanon: Ministrii de externe Turc si armean au smenat la Zurch protocolul de normalizare a relatiilor diplomatice.

Imaginea e din fata Ambasadei Turciei de la Beirut. Armenii au iesit ieri in strada pentru ca nu vor normalizarea relatiilor cu De ce la Beirut?

De aici incepe povestea lui Bourj Hammoud – unul dintre cele mai faimoase cartiere ale capitalei libaneze. Zona de shopping, cu fastfooduri, magazine de bijuterii, dar si multe one-dollar shops.

Bourj Hammoud este ca o mica tara in mijlocul Beirutului. Cu strazi mici, ca un labirint, prin care te ratacesti usor si ajungi greu la liman. Unde toata lumea vorbeste armeneste. Fonetic , seaman cu romana, auzi “tz” si “x” si “ce” si “ci”. Doar ca nu intelegi nimic. J

Bourj Hammoud este noua tara a supravietuitorilor genocidului armean din 1915. Cand supravietuitorii marsurilor mortii din Deir ez Zor in Siria au ajuns la Beirut li s-a dat dreptul sa isi construiasca o tabara pe o mlastina din nord-estul Beirutului. Apoi li s-a dat voie sa isi construiasca si case. Pe la 1930, cartierul se extindea iar in 1952 devenea o municipalitate separata – ca un sector din Bucuresti, cu primarie separata. Armenii s-au constituit in doua partide police – Federatia Revolutionara Armeana si Partidul Hunchakian. Din rivalitatea dinrte cele doua partide s-au nascut altercatii intre armeni si chiar cateva asasinate politice.

In razboiul civil armenii au incercat sa-si pastreze neutralitatea, motiv pentru care au fost mereu sub presiunea militiilor crestine.

In 2009, Bourj Hammoud este un orasel inghesuit, unde te invaluie tot felul de miresme de basterma (pastrama de vita) si soujuk (carnati de vita picanti) si unde poti cumpara parfumuri din duty free la jumatate de pret si cocktailuri de fructe. Dar daca stai de vorba cu ei, cu armenii din Bourj Hammoud, iti vor spune ca asta nu e tara lor.

Comments

  1. Foarte interesant, chiar nu stiam de cartierul armean din Beirut...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani