Capitala bijuteriilor din Orientul Mijlociu


Va mai amintiti de Bourj Hammoud, cartierul armenesc din Beirut, unde s-au stabilit armenii refugiati din calea genocidului care a facut Turcia mare si Armenia mica?
E plin de comercianti, e locul in care tot beirutinul isi face cumparaturile. Mai mult ieftin decat bine. Cartierul e structurat pe sectoare: strada Arax cu toate gablonturile si magazinele pentru doamne, sectorul pentru barbati, unde gasesti tricouri colorate cu imprimeuri in forme de vulturi si capete de mort galbene si verzi , tenisi cu sclipici si capete de mort tot galbene si verzi (o chestie absolut unica, pe care nu am mai vazut-o niciunde), si o strada absolut unica: cea a bijutierilor.
Am plecat saptamana trecuta sa-i intreb daca mai e Beirutul capitala bijuteriilor din Orientul Mijlociu.
Marfa le stralucea in vitrine. Cu diamante veritabile, mi-au explicat cativa. Sursa: Hadidian. Numele e o gluma: Hadad in araba inseamna mester fierar; toate numele armenesti se termina in "-ian". Asa ca proprietarul, primul mester bijutier din familie care a pus piciorul pe pamant libanez, si-a numit magazinasul "Hadidian", adica un mester fauritor armean.

Pe nepotul lui l-am gasit la magazin si intre doua-trei telefoane si doua cliente pretentioase care au plecat fie cu mana goala dupa ce s-au targuit, fie cu un inelus de un gram si ceva, a povestit cum a faurit el o capodopera: o replica in aur a unui colier din recuzita de gablonturi pe care le-a purtat Elizabeth Taylor in Cleopatra. Colierul cantareste 600 de grame, face vreo 30 000 de dolari si are si cercei asortati.

L-a pus in vitrina acum vreo doi ani si pana acum nu s-a gasit nici un print din Emirate sa il cumpere pentru sheikha lui. Nu mai au oamenii atatia bani, zice Krikor. Odata, inainte de asasinatul lui Hariri, cumparau de cate 200 000 de dolari odata. Acum stau la targuiala si macar de ar cumpara de mai mult de 2000-3000 de doalri.

Asa ca frumoasa capodopera sta in vitrina. Si multe alte bijuterii ii impartasesc soarta. Piata se misca destul de greu in ultima vreme. Daca are 2-3 clienti pe zi e fericit. Dar nu inchide magazinul nici daca merge in pierdere. Or sa vina vremuri mai bune. Pretul aurului creste, acum e 32 de dolari pe gram prelucrat. Ar fi momentul ca lumea sa se gandeasca sa cumpere.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani