East Bekaa - Partea a doua

Ceea ce localnicii spun ca ar fi intrarea intr-un dintre tabere.


Punctul de control in Kfar Zabad

Cand am plecat in "Tora Bora" n-am stiut ca plec in "Tora Bora". Credeam ca plec in Muntii Anteliban sa caut o tabara de palestinieni aglomerata, cu multa mizerie si case inghesuite ca si cele din restul Libanului. Dar am gasit altceva.
"Uite acolo e intrarea. Stau intr-o pestera. Si asta aici, langa drum, e poligonul lor de instructie", imi zice jurnalistul de la Bekaa News, corespondent Vocea Libanului, NOW Lebanon, Daily Star etc etc . Inca se mai vad transeele si cativa araci. Luptatorii de la Popular Front for the Liberation of Palestine -General Command, o grupare sprijinita de Damasc, care s-a desprins de Popular FRont for the Liberation of Palestine in 1968. PFLP-GC, condusa de un fost ofiter al armatei siriene, Ahmad Jibril, a devenit brusc foarte cunoscuta cand in cazul atentatului Lockerbie, anchetatorii si-au dat seama ca detonatoarele de la bombe erau facute in atelierele acestor baieti pe la periferiile Damscului.
In Liban PFLP-GC are trei tabere de antrenament plasete in apropierea granitei cu Siria. Inainte de 2005, pe vremea ocupatiei siriene, taberele erau foarte animate. Tinerii palestinieni veneau din Siria ca sa invete arta razboiului aici.
In Sultan Yaqoub, satul de emigranti in Brazilia de care va povesteam zilele trecute, tabara e inconjurata de armata. Sau ar trebui sa fie. pentru ca baza militara care sta pe un varf de deal inseamna doua baraci si doua camione si o grupa de soldati la aproape 18 ani. Din 3 in 3 kilometri e cate o bariera, adica doi adolescenti cu o arma automata si 2 chioscuri de lemn pictate in culorile steagului libanez unde baietii se adapostesc de vant.
Tabara e in munte. Satenii spun ca ar fi vreo 4 sau 5 tineri inauntru, care mai ies noaptea sa planteze mine. "Ar vrea ei sa credem ca sunt mai multi, dar nu au cum. Stim ca pleaca noaptea cand au cate o misiune. Dar nu avem nici o legatura cu ei", povesteste secretarul primariei, care sta in sigura camera incalzita din toata cladirea, impreuna cu gardianul si femeie de serviciu si se uita la o telenovela turceasca.
In urma cu vreo 2 ani, palestinienii din munte au impuscat doua femei care s-au apropiat prea mult. Iar satenilor nu prea le mai tihneste prezenta pesterii de antrenament. "Daca as avea o arma i-as rade imediat. Dar, asta e, asa vor politicienii nostri. Asa vrea Bashar", zice unul dintre membrii consiliului local, in timp ce-si serveste un client cu un kilogram de rosii la magazinul satesc.
E o problema sensibila tabara PFLP-GC. La fel ca si celelalte doua din Qusaya si Kfar Zabad, ceva mai la sud de Sultan Yaqoub, dar tot pe granita cu Siria si tot in grotele din Muntii Anteliban. De prin 2007, cand oamenii tot vedeau venind de peste munte, din Siria, camioane cu arme si oamenii noi la antrenament, armata libaneza a pus baricade pe toate drumurile de acces si verifica toate actele celor care trec. Sau ar trebui sa verifice toate actele. Pentru ca am trecut fara ca soldatul din Kfar Zabad sa ceare vreun document. Tot un adolescent murdar pe fata, cu o arma automata veche, in fata unei colibe cu acoperisul facut din cauciucuri. Mi-a adus aminte de filmele despre primul razboi mondial.
Dar nu poate armata libaneza sa faca mai mult. Daca isi plaseaza trupele speciale si soldatii cu experienta si muschi la granita cu Siria, totul s-ar transforma in haos. Siria ar reactiona isteric. Asta ca totul se petrece in grotele din Anteliban asa cum se petrecea in complexul de pesteri Tora Bora in estul Afganistanului, unde isi antrena Al Qaida luptatorii. Singur, la o scara mult mai mica.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani