Mos Craciun vs Imam Houssein sau Beirutul in rosu si negru


Downtown Beirut si pregatiri de Craciun

Pentru prima data in ultimul secol probabil, Ashura a picat de Craciun. Intr-un oras ca Beirutul e un eveniment. Daca in nordul orasului autostrazile gem de de masini si mall-urile rasuna de colinde si sunt pline de doamne abia iesite de la hair stylist, in sud, linistea nu e intrerupta decat de muezinul care cheama la rugaciune. Femeile sunt imbracate in negru, unele poarta chiar abaya. Barbatii postesc si merg la moschee.

Nu au voie sa cante, sa se distreze, nici macar sa mestece guma. Duminica, in ziua de Ashoura ies pe strazi la procesiunea finala care comemoreaza moartea Imamului Hussein, nepotul Profetului, la batalia din 680 AD de la Karbala, in Irak. Siitiii libanezi sunt impartiti in trei in ceea ce priveste Ashura. O parte sunt cu Ayatollahul Sistani, din Iraq. Cei mai multi adepti ai lui Sistani fac parte din gruparea lui Nabih Berry, iar procesiunea lor de la Nabatyeh e cam sangeroasa. Obisnuiesc sa se se taie pe frunte si sa sangereze in semn de apreciere pentru suferinta adeptilor Imamului Hussein care au fost luati prizonieri dupa batalia de la Karbala.Dahyeh, inainte de Ashura

Adeptii Ayatollahului Khamenei 80% dintre simpatizantii gruparii Hezbollah, dar si siitii moderati ai lui Hussein Fadlallah, prefera sa doneze sange la Crucea Rosie,decat sa se autoflageleze.

In tot acest timp, exista si siiti care fac bradul de Craciun, il primesc pe Mos Craciun si isi fac cadouri. Ideea ar fi ca la fel ca si crestinii, musulmanii cred in Isus Hristos, pe care il numesc profetul Issa si pe care il asteapta la sfarsitul lumii sa guverneze timp de 40 de ani impreuna cu imamul Mahdi.
O familie de siiti la un spectacol de Craciun in centrul Beirutului.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani