O vizita cu adevarat istorica - din ciclul "Tati si fii"

Saad Hariri se duce azi la Damasc sa il cunoasca oficial pe Bashar. Bineinteles va lua avionul si nu masina, asa cum fac generalul Michel Aoun sau presedintele Michel Suleiman. De aia m-am trezit si eu la 9, desi e sambata dimineata. Pentru ca elicopterele militare survoleaza Beirutul sa se asigure ca nu trage nimeni o racheta.
Evenimentul este cu adevarat istoric. Baietii lui Hafez si ai lui Rafik nu s-au vazut niciodata.
Desi tatii, Hafez si Rafik erau oarecum in relatii bunicele, avand in vedere ca banii lu Rafik mituiau tot ce insemna aparat sirian de intellingence in Liban. Dar dupa ce Hafez a murit, Bashar n-a fost la fel de cald si dragut cu Rafik Hariri. Desi Hariri a incercat cu disperare in ultimele luni inainte de februarie 2005, cand a fost asasinat, sa se intalneasca totusi cu Assad.
Rafik Hariri nu a fost niciodata inamicul Siriei. Ba dimpotriva, declaratiile lui au fost mereu in interesul "comun" al Libanului si Siriei. Ca sa isi termine proiectul de recosntructie a Libanului, Hariri avea nevoie de liniste si pace la Damasc. Dar n-a fost sa fie. Opozitia de la Beirut si sefii agentiilor siriene trimiteau rapoarte false lui Bashar despre cum discrediteaza Hariri Siria in forurile internationale. Si Hariri stia.

Rafik Hariri a murit in ziua in care ar fi trebuit sa il intalneasca in sfarsit pe Bashar al Assad, o intalnire ajutata chiar de Hassan Nasrallah, seful Hezbollah. Hariri a pe trecut seri lungi la o cafea in compania lui Nasrallah incercad sa-l convinga de bunele lui intentii.
Dar camioneta alba a explodat la Hotel Pheonicia inainte sa se intample intalnirea. Siria a trebuit sa se retraga din Liban dupa 30 de ani pentru ca lumea iesise in strada.
Saad Hariri a devenit liderul simbol al blocului ant-sirian din Liban si a locuit timp de 4 ani practic intr-un buncar de teama sa nu aiba soarta tatalui.
De ce pleaca azi Hariri la Damasc, desi stie ca acolo a fost pusa la cale moartea lui Rafik si , probabil, si a lui? Pentru ca fara Siria guvernul lui de uniune nationala abia format dupa indelungi negocieri nu poate functiona din cauza mai multo grupari pro-siriene care inca mai activeaza in Liban si care abia asteapta un semn de la Damasc ca sa mai arunce o racheta in Israel. Si nu e vorba de Hezbollah.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani