Sultan Yaqoub - un sat de emigranti libanezi

Sultan Yaqoub si vilele

Cand am plecat la Soultan Yaqoub ieri dimineata imi imaginam ca plec din nou in vestul salbatic. Satul e la granita cu Siria, in Valea Bekaa, si e faimos oarecum pentru ca in apropiere e un poligon de instructie si o baza militara a PFLP-GC ( Popular Front for the Liberation of Palestine - General Command), o grupare foarte apropiata de Damasc acuzata ca ar fi lansat anul asta din Sudul Libanului cateva rachete catre Israel. Saptamana trecuta, la Sultan Yaqoub a fost o explozie. Una misterioasa se pare, pentru ca armata libaneza nu a reusit sa intre in teritoriul taberei palestiniene (localnicii mi-au psus ca e o pestera de fapt) sa vada ce s-a intamplat. Dar ipoteza e ca unul dintre baietii din tabara a sarit in aer in timp ce plasa niste mine antipersonal in jurul asa-zisului centru de comanda.
Cavasazica, ieri dimineata, cand am pornit catre Syltan Yaqoub, imi imaginam ca ma duc din nou intr-un loc cu niste colibe pitice precum Arsal, sau Ka'a. In drum spre granita ne-am oprit in Chtaoura, primul mare oras din Valea Bekaa plasat pe autostrada Beirut-Damasc. De aici l-am ridicat pe Mahmoud, jurnalistul local. Am folosit articolul hotarat pentru ca Mahmoud, este fericitul publisher al lui Bekaa News si corespondentul radioului Voix du Liban, televiziunii Future, al lui Now Lebanon varianta in araba, si al restului publicatiilor din Beirut. De asemena este si consilierul de presa al catorva deputati libanezi.
Mahmoud era in mijlocul unor interviuri telefonice in exclusivitate pentru Bekaa News cand am ajuns la el la birou. Sotia lui mi-a explicat cum e cu diviziunea muncii in redactie: el da telefoane, ea scrie articolele si fata de la DTP pune in pagina revista. "E mai simplu asa. daca il pui pe Mahmoud sa scrie...."
Initial a fost deranjat. De ce, dom'le, trimit astia reporter de la centru cand uite, au "hiena locala"?, a zis el Apoi s-a lamurit ca nu sta chiar asa de bine cu limba engleza, si-a pus un fular de dama in jurul gatului si ochelarii de nsoare si ne-a anuntat ca vine cu noi sa ne arate ce si cum.
"Aici nu se intampla nimic. Cum ati aflat de explozie?"
"Pai e peste tot la stiri. Armata nu poate investiga. Vreau sa vorbesc cu oamenii din sat, cu primarul..."
"Crezi ca iti spun aia ceva? E imposibil. Dar mergem sa vezi si tu unde se antreneaza baietii lui Jibril".

Am pornit catre Sultan Yaqoub, cu Mahmoud pe locul din dreapta, langa Georges, soferul pe care il speriasem de dimineata cand am pronuntat in gluma cuvantul "salafisti". Omul s-a mai relaxat cand i-am spus ca a fost o gluma, dar tot nu i-a placut ideea sa treaca pe langa un poligon de instructie unde autoritatile libaneze nu au nici o putere.

Am trecut prin vreo 10 sate asezate pe granita cu Siria. Nici o casa cu mai putin de 15 camere. Mi-am adus aminte de palatele din satele romilor din Timis emigrati in Europa de Vest.
Povestea lui Sultan Yaqoub si a lui Lucy, cele mai bogate sate din zona, e insa la un alt nivel. Vilele te duc mai degraba cu gandul la imagini din "Sclava Isaura". Si pe drept cuvant. Trei sferturi dintre sateni au plecat in Brazilia, Columbia sau Nicaragua prin anii '60, ne-a povestit secretarul municipalitatii. Au facut avere prin America de Sud apoi s-au intors in satul natal sa isi costruiasca vilele. Casele stau mai tot timpul anului goale. Doar in vacanta de vara satul se anima si mai apare cate o cafenea "Brasil" sau "Pizzeria du Brasil" ca sa isi potoleasca oamenii nostalgia.


Nostalgia Americii de Sud in Sultan Yaqoub

Restul locuitorilor ramasi pe pamant libanez sunt fiermieri. Si mai aud din cand in cand cate o explozie, cate o impuscatura. Luptatorii palestinieni din pestera baza militara au mai impuscat cate o femeie care lucra la camp sau care s-a apropiata cu masina prea mult de teritoriul lor. "Noi nu vorbim cu palestinienii. Pentru ca nu-i vrem aici. De ce sunt ei aici? Asta intrebati-l pe Bashar al Assad. De ce armata are doar niste copii de 18 ani la filtrele din jurul taberei de antrenament si cateva baraci in varf de munte? Intrebati-i pe politicieni."


Baza militara a Fortelor Armate Libaneze din apropiere de Sultan Yaqoub.


Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii