Kuweit, Qatar, Bahrein, UAE si Romania

Ce au aceste tari in comun? Mai nou, de saptamana asta, un scut anti-racheta american. Golfistii au aflat de luni vestea, deja se face misto de ei si de "treatrul de papusi american".

Si ce mai au au in comun? Niste seici. :)) Vorbim despre niste tari din Golful Persic(arabii il considera Golul Arab, dar e alta poveste) unde americanii au mentinut niste regimuri autoritare "prietenoase" ca sa poata avea acces la petrol si aliati impotriva lu' Al Qaida.
Cei patru seici au prins drag de putere, asa ca fac tot ce le cere Washingtonul numai sa stea trupele americane sa-i apere de atacurile teroriste si de mania Iranului.
In Romania alta este explicatia.
Ratiunea care conduce politica externa americana este, cum stim cu totii, interesul national. Daca el inseamna sa ne punem fundul in siguranta, vom face asta cu orice pret. A cam trecut vremea liberalismului si idealismului in relatiile internationale. Nici realpolitik nu mai putem face pe fata. Deci ne promovam interesele sub forma exportului de democratie in locurile unde nu ne permitem sa mai tinem la putere dictatori sau n-avem interesul sa o facem.
In Orientul Mijlociu n-a mers treaba asta cu democratizarea si alegerile democratice. Islamul politic are adepti infocati si n=a esuat precum comunismnul din Europa de Est.
In Europa de Est, insa, miscarea a fost un succes. Washingtonul n-a scris constitutiile cu manuta lui Bill Clinton sau Bush tata, dar am avut numerosi experti din think tankuri americane care au contribuit la dezvoltatea democratiilor din Europa de Est. Pericolul nuclear in destramare venit dinspre Rusia (vorbesc despre traficul de armament) a fost incojurat de tari primite in NATO la kilogram. Ca doar nu s-a gandit el Clinton sa extinda NATO, asa, ca era fericit dupa o partida cu Monica Lewinski.
N-a bagat USAID bani in dezvoltare si good governance degeaba. E momentul ca baietii frumos educati in spiritul democratiei americane sa fie pusi la treaba.
Deci, daca dupa 20 de ani de tranzitie la democratie, Basescu intruneste CSAT si decide tam nisam sa accepte scutul anti-iranian, inseamna ca e si el un seic. Un pic mai altfel insa. El nu-si pierde functia ca nu-l mai sustin americanii. Isi pierde functia dupa ce banii de la FMI si Banca Mondiala nu mai vin. Sa ne fie burta plina acum, apoi mai vedem noi.
Asa functioneaza politica externa americana. Cu sticks and carrots. Basescu n-a vrut sa piarda morcovul deocamdata. Ca e posibil sa ne-o luam pe cocoasa mai tarziu, e altceva. Si nu e un lucru sigur. Ca doar Iranul n-o sa dea cu racheta prima data in Romania. Primii si-o iau oricum seicii din Golf. Pana una-alta banii de la FMI vin la Bucuresti si ne bucuram de beneficiile de a fi tara sora si prietena.
Rusia? De cand ii pasa lui Basescu de Rusia? El stie una si buna: la Moscova sunt baietii rai care transforma Marea Neagra in lacul lor. La Washington sunt prietenii nostri americanii. Doar nu degeaba am trecut prin 20 de ani de programe de good governance si de reeducare democratica, nu?

Comments

 1. I didn't get it. pana la urma de ce ne tragem linie maginot americana!?

  ReplyDelete
 2. 愛情是盲目的,但婚姻恢復了它的視力。.........................

  ReplyDelete
 3. Andrei, nu crezi ca e cazul sa dam si noi ceva inapoi? Doar avem MacDonalds si KFC, nu? :))

  ReplyDelete
 4. Ana Maria, daca suntem atat de prețioși încât își rup americanii de la gura hamburgerul ca să ne facă nouă scut, de ce naiba ne tin la coada la vize pe la ambasada si consulat? Azi-noapte, rusii au uitat robinetul de gaze inchis si baietiid e la bucuresti au anuntat ca mai avem rezerve de gaz pentru 4-5 zile. Sudul e ingropat in zapada, cu nestemata Bucuresti cu tot. Iar ministrul transporturilor a spus ca banii pentru reparat drumuri s-au cheltuit pe deszapezire si ca soselele se mai repara pana in aprilie, in rest Dumnezeu cu mila. In schimb, madam udrea (o stii? fata aia din plescoi...) sparge 5 milioane pe imagine... asa ca...

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii