Fatah in Liban

Colonelul Issa, zis si Lino.

Pe colonelul Lino, pe numele lui adevarat Mahmoud Abdel Hamid Issa, l-am cunoscut printr-un prieten la Ambasada Statului Palestina la Beirut. Asa se numeste ea in Liban, o tara ca nu recunoaste existenta Israelului ca stat si vorbeste despre Palestina Ocupata (se poarta si la Bucuresti in ultima vreme :D).

Directorul programelor de recostructie a taberei Nahr el Bared, un Palestinian crestin nascut la Beirut, mi l-a prezentat pentru ca "lumea trebuie sa stie ce baiat bun e Lino". Colonelul Issa vorbeste putin engleza, e un tip inalt, la vreo 38 de ani, cu o voce tunatoare. Fumeaza tigari americane Merit si mandru de asta. Imi ofera una, il refuz, nu fumez.

"Ei vezi ce gentleman e?" rade Edward Kattoura de dincolo de birou. "Nu-i asa ca nu e de speriat precum vor unii ca el sa para?"

Intr-adevar, Issa a fost numit de Mahmoud Abbas in 2009 liderul militar al Fatah in zona Saida, adica in cea mai mare tabara de refugiati palestinieni, Ain al Hilweh -zisa si "the land of unlawfulness" din cauza confruntarilor dese dintre Fatah si gruparile Islamiste in care armata libaneza nu are dreptul sa se amestece. Reputatia lui Issa e cam de speriat. A capturat mai multi lideri ai gruparilor islamiste, care in viziunea lui, fac mari deservicii situatiei refugiatilor palestinieni. Din cauza lor, zice el, armata libaneza a intervenit in 2007 si a nivelat in nordul Libanului tabara Nahr el Bared si mii de oameni sunt fortati sa traiasca acum in containere.
Ba se zice ca ar mai fi ordonat si asasinarea unor Islamisti, iar in 2006 ar fi scapat ca prin urechile acului de o tentativa de asasinat.

Issa imi spune cat de loial ii este el lui Mahmoud Abbas si imi explica de ce el e mai degraba un politist in tabara decat un soldat si cum Fatah nu ar mai avea nevoie de o rezistenta armata in Liban. Razboiul s-a terminat, Fatah pare sa schimbe directia catre negocieri. Intre Issa si seful militar al Fatah in Liban, Mounir al Maqdah, e o rivalitate acerba. Maqdah, unul dintre locotenentii lui Yasser Arafat, a mai inchis ochii la prezenta gruparilor islamiste ca sa le tina sub control. "Tine-ti prietenii aproape, iar dusmanii si mai aproape". Insa i s-a reprosat mereu toleranta fata de grupari recum Osbat al Ansar, considerate teroriste de statul libanez. Lucru care de vreo 2 saptamani risca sa cam rupa Fatah in Liban in doua factiuni. Maqdah a fost inlocuit prin decret prezidential, insa refuza sa isi lase functia.

Kattoura, care e politician de meserie, crede ca e mai degraba momentul ca guvernul libanez sa stea la masa negocierilor cu liderii Fatah din tabere si sa stabileaaca o forma de control comun asupra taberelor. Pentru ca momentan, autoritatile libaneze nu au nicio jurisdictie in taberele de refugiati, fapt care le transforma intr-un refugiu pentru multi infractori cautati de politie.

Numai ca, pe cat de simpla si de logica ar parea solutia lui Kattoura, palestinienii sunt mai dispusi sa rezolve problema decat guvernul libanez. Executivul e un mozaic format din toate fortele politice si confesionale din Liban. Crestinii nu-i vor pe Palestinieni in Liban pentru ca sunt in majoritate musulmani si ar schimba balanta fortelor politice. Liderii Hezbollah ar vrea ca situatia sa ramana asa pentru ca le ofera o ratiune de a exista (nu mai e cauza palestiniana, pentru ce ar mai lupta ei) si un teren propice de a obtine arme.

Asa ca si Kattoura se intreaba "dar care ar fi guverul care sa stea cu noi la negocieri?" si rade.

Comments

  1. 完成一個小目標,會把自己推向一個大目標 ....................................................

    ReplyDelete
  2. chinezu de mai sus probabil ca vrea sa iti vanda nesthe electronice piratate sau niscai tzoale cusute pe vapor...

    ReplyDelete
  3. Daca zici tu... Vad ca se chinuie de ceva vreme, dar nu-i iese. Avem, pare-se, o bariera lingvistica. :)))

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani