Politicienii din Sudan

Azi sunt alegeri in Sudan. Probabil o informatie care in Romania, in cazul in care a ajuns, e de o stire mica de coloana sau de vreun off scurt de 30 de secunde intr-un jurnal de mica audienta. In Orientul Mijlociu e insa "big deal".

Mi-am pus ieri satelit (sic), adica a venit baiatul din cartier care pirateaza tot ce se poate si mi-a instalat un "satellite receiver" prn intermediul caruia pot sa vizionez si eu linistita Al Jazeera English. M-am enervat ieri dupa ce am incercat sa ma uit la stirile de limba engleza ale Future News unde o gagica incerca sa imite fara succes accentul britanic si nu pune punctele intre fraze, asa incat la final de jurnal nu intelesesem nimic din textele citite de "mazmozelle".

Carevasazica sunt de dimineata intr-un continuu orgasm vizual. E postul de televiziune suprem. Am deschis sticla de sampanie si m-am uitat la un talk-show cu oameni politici sudanezi. Sunt realmente impresionata. Nici unul n-a folosit vreun traducator. Toti au vorbit intr-o engleza clara, au dezbatut civilizat chiar daca subiectele de dezbatere (situatia crestinilor din Darfur, referendumul dupa care Sudanul ar putea sa se separe in Nord si Sud, alegerile de azi, prima femeie candidat la presedintie) i-ar fi facut sa scoata pistolul sau macheta in cazul in care s-ar fi aflat pe strada.

M-am intrebat daca elita politica din Romania ar fi capabila de o asemenea performanta. Si-am ajuns la concluzia ca oamenii care erau capabili de asa ceva, putinii care au existat vreodata, au cam fost inlaturati.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani