Menajera, culoarea pielii si mersul la plaja

In Liban greu gasesti o familie care se respecta fara menajera. Fetele sunt aduse din Sri Lanka, Indonezia, Filipine, Eiopia, Madagascar si alte tari considerate "salbatice " si "subdezvoltate" pe un salariu de 200 de dolari pe luna. Rar primesc mai mult.

E o intreaga epopee a nenorocirilor prin care trec fetele astea: batute, violate, maltratate, abuzate, incuiate in casa pe motiv ca "altfel fuge ca e proasta", incat unele ajung sa se arunce de la balcon. Nu vorbesc aiurea, povesti gasiti aici.

Exista si reversul medaliei: menajera fericita care poarta uniforma (obligat fortzat are uniforma ca in telenovelele sud-americane ieftine) cu mandrie ca "madame" o ia cu ea peste tot, chiar si la restaurant, unde chiar sta la masa cu restul familiei si i se da si de mancare!
Dar, din pacate, de cele mai multe ori, fetele astea sunt tratate mai rau decat unh animal de casa: stau la usa restaurantului sau country-club-ului, sau, mai rau, sunt tinute chiar langa masa unde patronii se infrupta linistiti sa ele nu au voie sa guste, la piscina stau in soare, complet imbracate, si au grija de copii in timp ce "madame" se bronzeaza, in restaurantele chinezesti sunt privite cu neincredere si li se atrage atentia sa nu cumva sa atinga ceva sa nu se infecteze clientul, in supermarket madame impinge cosul tacticoasa si ii indica filipinezei sau etiopiencei raftul si produsul care trebuie introdus in cos.

Jenny e colega mea care face revista presei arabe si traduce in engleza tot ce merita tradus. E o tipa tacuta, care, desi e la 3 metri distanta, te suna pe interior ca sa nu cumva sa vorbeasca prea tare si sa-i deranjeze pe ceilalti. Dar azi era indignata. Sora ei se plimba de dimineata cu cei trei copii prin parjolul de afara pentru ca nu gaseste o plaja pe care sa ii fie permis accesul cu menajera cu tot. Menajera e, pare-se, prea inchisa la culoare pentru ca provine din Madagascar si mai are si costumul de baie la ea, adica ar exista posibilitatea ca ea sa intre chiar in piscina si sa spurce apa in care se imbaiaza doamnele pur-sange.

Replica unei colege de redactie: "Asta nu e nimic. Prietena mea e indianca si i-au cerut acte care sa dovedeasca ca e medic inainte sa o lase sa intre."

Anecdota cu sotia ambasadorului Coreei de Sud care nu a fost lasata sa intre la piscina e deja veche in Liban. Nu stim daca e si adevarata.

Povesti mai multe intr-un documentar de Carole Mansour.

Comments

  1. Brrr, dupa ce-am citit asta n-o sa mai plang ever ca e greu in Romania. Bietele femei!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani