A murit Fadlallah

Octavia Nasr a zis ca-i pare rau. Lumea pe aici a inteles-o, n-au inteles-o sefii de la CNN in creierul carora e forata adanc ideea ca ayatollah=terorist.

Omul era cam dur cu americanii pentru ca au sprijinit mereu Israelul. A fost poate un lider spritual al rezistentei anti-israeliene. Libanul era o tara sub ocupatie israeliana si daca stai de vorba cu oamenii din Sudul tarii care au cam fost torturati in inchisorile israeliene, incepi sa intelegi de ce exista o rezistenta. Fadlallah a fost un lider spritual pentru Rezistenta libaneza pe vremea cand Hezbollah chiar era Rezistenta libaneza. Dar dupa razboi, dupa 1990, Fadlallah s-a delimitat usor de Hezbollah. Lucrurile se vad altfel din Occident, insa.

Octavia Nasr stia cine e Fadlallah. Nu venise in Liban o singura data si nu vazuse in Fadlallah un terorist musulman.
Americanii nu l-au inghitit niciodata, ba chiar au incercat sa-l asasineze in '83. Dar n-au dovedit niciodata daca el a binecuvantat atacul din 1982 asupra bazei militare din Beirut. Iar dovezile recente arata ca in 1982, cand au murit 280 de soldati americani intr-un atac cu bomba la baza militara din capitala libaneza, a fost mai degraba mana iranienilor si a ambasadorului de la vremea aceea.

Dupa '90, Fadlallah n-a prea mai fost cu Hezbollah. Ba dimpotriva a dat cateva fatwa care nu le-au convenit multora. Spre exemplu le-a dat femeilor dreptul sa se apere in cazul in care sotul le pocneste. Ba chiar a fost de acord cu avortul.

Am o prietena care a fost data afara din casa de tatal militant Hezbollah, pentru ca a ramas sa locuiasca singura in Beirut dupa ce a terminat facultatea. Mama ei s-a plans lui Fadlallah iar el scris cu mana lui o scrisoare catre tatal pritenei mele: nici un parinte nu poate sa-i impuna fiicei majore sa faca ceea ce vrea el doar pentru simplul motiv ca e femeie.

Fadlallah nu mai era de multa vreme "liderul spiritual al Hezbollah". A deschis niste scoli pentru copii saraci, niste centre de studii islamice, ceva biblioteci. Sistemul lui social concura in oarecare masura cu acela al Hezbollahului, care are cu totul alta structura si e bazat pe alte criterii. Scolile Hezbollah au niste taxe ametitoare, si fac un contrast cu orfelinatele lui Fadlallah si centrele lui pentru copii saraci. Multi dintre admiratorii lui Fadlallah, poate chiar cei mai multi dintre ei, sunt siiti moderati, nicicum membri Hezbollah.

O inteleg pe Octavia Nasr. Ea respecta omul care incerca sa reformeze o organizatie precum Hezbollah si care incerca sa deschida mintile unor indivizi ingusti care isi acopera nevestele pana in vraful nasului si nu le permit sa iasa din casa fara acordul lor.

Dar din afara, repet, lucrurile se vad altfel.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani