Analistul beirutin

 Goksel la birou in AUB. 

Exista si aici. De cate ori sunt probleme pe la granita Libanului cu Israelul, care implica, evident, si UNIFIL, Timur Goksel e pe val.

Se apropie deja de 70 de ani, si, in ciuda faptului ca cei mai multi jurnalisti libanezi cred ca e danez, el este turc. A fost purtatorul de cuvant al UNIFIl timpd e vreo 25 de ani, pana a iesit la pensie. N-a mai parasit Libanul. "E o tara asa de frumoasa. Uita-te si tu in jur," tot repeta de fiecare data cand e intrebat.

Cand stai 25 de ani intr-o tara, devine oarecum a ta. Asa ca Goksel a ramas profesor la American University of Beirut, unde le vorbeste liber studentilor despre politica internationala. Examen nu le-a dat niciodata, cere doar cate o lucrare, iar notele sunt intotdeauna mari. O placere sa mergi la crusurile lui.

Gokse are inca o viata boema chiar si la pensie. Diumineata, pe la ora 9 il gasesti intr-o cafenea din Corniche al Mazraa savurand un espresso, fumand primele 5 tigari din pachetul pe care cu siguranta il termina pana la sfarsitul zilei. E mereu insotit de un catel mititel si tare obraznic care s-a specializat in spart pahare si agatat chelnerite.

Goksel vorbeste mormait cu o voce dogita de sutele de mii de tigari inhalate. Mormaitul lui e un mare impediment pentru jurnalistii care inregistreaza convorbirile cu el. Colegul Matt Nash, care a vorbit cu el la telefon, se plagea zilele trecute ca n-a inteles decat un sfert din conversatia cu Goksel. E mereu nedumerit de cum ia presa libaneza foc din te miri ce si lasa sa treaca neobservate adevaratele stiri, cum toata lumea e bolnava de scenarita in Liban si cum se face din "tantar, armasar".

Goksel de fapt in continuare purtatorul de cuvant al UNIFIL. Pentru ca stie in amanunt toate esi toate procedurile de functionare. Stie cum vor reactiona comandantii inainte ca ei sa se gandeasca sa reactioneze. Stie mai multe decat biroul de presa format din vreo 7 oameni care sunt intotdeauna indisponibili, niciodata la birou, cu telefoanele mobile inchise sau fara permisiune de a da declaratii.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani