Batalia din Beirut

Mi s-ar parut ca ar fi dincolo de politica, ca oamenii din West Beirut nu mai cred in Future Movement, nici in Al Ahbash, nici in Amal nici in Hezbollah. Mi s-a parut ca liderii politici nu mai au control asupra maselor asa cum cred ca il au. E un sentiment pe care nu puteam sa-l capat daca citeam doar stirile transmise de agentii sau televiziuni.

Dar cand privesti in ochi un copil de 20 de ani care cu o seara in urma a tras cu RPG (zis si RBJ in limbaj de cartier) intr-o blindata a armatei fiindca il cuprinsese euforia bataliei, cand iti explica foarte calm cum a spalat dimineat scarile de sange si cum putin ii pasa lui de cine e la putere in Liban si ca important e ca pe strada lui sa nu clace picior de siit cu arma in mana, lucrurile devin mai clare.
Toate teorille cospiratiei vehiculate de jurnalisti pobsedati de Siria sunt spulberate de privirea baietilor de cartier beirutin maturizati inainte de vreme, iesiti brusc de sub vraja carismei acelorasi politicieni care ii mint si manipuleaza de ani buni.

Pe scurt, marti seara, pe la 7 cand toti bastanii din Amal si Hezbollah soseau pentru un Iftar de caritate la Al Ahbash si baietii de la securitate blocasera strada ca sa parcheze masinile sefilor, un domn care s-a nimerit a fi siit a dat cu masina peste un jeep oficial. Baietii de la securitate au fost cam agresivi si l-au intors din drum, ba au si tras in aer ca sa-l faca sa plece. Doar ca gestul l-a enervat cumplit pe domnul cu pricina. In 10 minute strada se umpluse de niste baieti siiti cu AK 47.  O greseala amarnica, pentru ca pe fondul unor animozitati perene intre suniti si siiti, in special intre kurzi si siiti - pentru ca in Borj Abi Haidar locuiesc multi kurzi - toate gastile de tineri din cartier, fara discriminari pe idei de orientare politica, s-au unit ca sa-i expulzeze pe intrusi. 

Un incident care spre exemplu in Ferentari s-ar fi lasat cu o bataie cu sabii ninja. Dar pentru ca baietii astia au lansatoare de rachete, M-16 si AK47 sub canapele si nu sabii ninja, au folosit fix ce au avut.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii