Cine il vrea mort pe Ahmadinejad?

Presedintele Iranian a scapat cu viata la Hamedan. A fost vorba despre o grenada artizanala din cate spun agentiile de presa.


Biroul de presa al presedintiei a negat ca ar fi fost vorba despre o tentative de asasinat, ca a fost doar o petarda menita sa-l inveseleasca pe presedinte.

Dar nu e iesit din comun pentru presedintia iraniana sa nege un incident de acest fel. Informatiile care ies din Iran sunt mereu din surse neoficiale si foarte des anonime, din pricina cenzurii.

Site-urile neoficiale dau detalii despre incidentul din Hamedan, totusi. Se pare ca masina presedintelui a fost la aproximativ 100 de metri de locul exploziei, prea departe sa aiba de suferit.

Vorbeam despre asta cu un journalist Iranian din exil, care e afiliat opozitiei Iraniene, dar care nu ar vorbi despre asta niciodata "on the record". Pentru presedintia iraniana, a recunoaste aceasta tentativa de asasinat ar insemna sa recunoasca faptul ca exista o parte a populatiei care nu e de accord cu deciziile regimului de la Teheran, o parte a populatiei care s-a saturat sa traiasca intr-o saracie lucie din cauza numeroaselor sanctiuni internationale cauzate de ambitiile nucleare are regimului lui Ahmadinejad, s-au saturat sa vada coruptie, s-au saturat de cenzura, de arestari, de disparitii, de ceea ce ei numesc tirania Garzilor Revolutiei, si de alegerile falsificate.

Sunt aceleasi motive pentru care mii de tineri iraniani au iesit in strada la sfarsitul anului trecut si in vara lui 2009. Nu e greu de crezut ca cineva e capabil sa duca la bun sfarsit un astfel de complot, fie el chiar pus la cale de "Sionisti".

Dar, trebuie sa fim realisti. Opozitia iraniana e mai radicala din punct de vedere religios decat actualul regim, de altfel. Miscarea verde s-a nascut din dorinta de a reveni la principiile Revolutiei Islamice din 1979, nicidecum din dorinta de a renunta la ele.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii