Din ciclul "cunoaste-ti dusmanul"...

Copiii israelieni invata araba la scoala. Stirea asta mi-a amintit de cursul de Arab Israeli Conflict de un semestru si cele 3 tomuri de bibliografie trasa la xerox (din care am dat examen in februarie). Profesorul cu doctoratul luat la Londra ne-a povestit timp de trei ore cat i-a fost de greu sa compileze toate scrierile cu pricina: old historians, new historians si foarte mult Edward Said. Si era indignat ca nicio universitate din Liban si nici din lumea araba nu a avut vreodata vreo catedra de studii iudaice. Spre deosebire de universitatile din Israel, care au catedre de studii arabe.

Imi amintesc ca in timpul razboiului din 2006 din Sudul Libanului, israelienii pusesera pe Youtube un film cu un purtator de cuvant al ministerului de Externe care vorbea in araba. Dincolo de Linia Albastra, insa aproape ca e ilegal sa pronunti numele tarii vecine, iar daca pronunti un cuvant care ii corespunde lui "halal" esti privit cu suspiciune.

"E o problema de cultura si de felul in care ne promovam aceasta cultura in lume," spunea proful. "Te uiti la televizor si-l vezi pe purtatorul de cuvant israelian vorbind o engleza perfecta, chiar cu accent britanic uneori, imbracat intr-un costum occidental cu dictie de CNN. Apoi il vezi pe Hassan Nasrallah, vorbind in araba, cu turban negru si barba. Daca ati fi nascuti in Europa sau SUA, in cine ati avea incredere?"

Si m-am recunoscut in cliseul de care vorbea profesorul meu. Inainte sa ma mut in Liban aveam o imagine deformata despre ce inseamna lumea araba, pentru ca asta e imaginea care ne e forata in creiere: israelienii sunt niste victime,iar arabii, si mai ales palestienii, niste teroristi.

Iar lucrurile nu stau chiar asa. E doar o problema de public relations si cum isi construiesc imaginea, daca isi cunosc adversarul si cum ii anticipeaza reactiile. Copiii israelieni invata araba la scoala. Copiii libanezi invata ca Holocaustul e o exagerare, si nu stiu ce e aceea o sinagoga. Cartile israeliene sunt interzise, filmele isareliene interzise, iar scriitorii israelieni de origine araba nu pot sa vina in Liban sa-si ia premiile. Pentru ca exista o lege a boicotului anti-israelian care e in vigoare de prin anii '60.

Comments

  1. 5 septembrie 2007. Mai multe comandouri israeliene au fost infiltrate in Siria la bordul elicopterelor CH-53. S-au comportat atit de firesc printre sirieni inict n-au trezit nici o banuiala. 6 septembrie 2007 orele 23.00, sub protectia unui avion de bruiaj, 10 avioane de vinatoare-bombardament israeliene decoleaza si intra in spatiul aerian sirian dinspre marea Mediterana. Un grup loveste cu bombe dirijate pe fascicol laser citeva radare de pe traiect. Iluminarea obiectivelor fiind facuta de la sol de comandourile israeliene. Un alt grup loveste cu rachete Maverick un reactor nuclear situat in nord-estul Siriei. Dirijarea s-a facut tot de la sol de catre comandourile israeliene.
    2008. Rusii le propun sirienilor livrarea la un pret astronomic a 5 MIG-31 inarmate cu rachete R-37 ( bataie 200 Km ), avind propriile sisteme de bruiaj si 20 de MIG-35, cu performante apropiate F-16 israeliene. In plus sunt livrate sisteme antitanc, blindate si sisteme de aparare AA de ultima generatie Ca sa nu dea nici un ban, sirienilor li s-a propus sa amenajeze portul Tartus de la granita cu Libanul pentru a gazdui nave din flota marii Negre dar si portavioane si submarine nucleare rusesti. In aprilie 2010 crucisetorul atomic Petru cel Mare face o escala la Tartus si o echipa de experti rusi evalueaza stadiul acestei investitii de 11 md. USD. Romania se baga si ea ca musca in lapte invitind aviatia israeliana sa se antreneze in Romania, in coasta rusilor, ba mai si declara ca va fi lupta alaturi de israelieni. Si ne mai intrebam de ce FSB i-a intins o capcana diplomatului Gabriel Grecu la Moscova ?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani