Lebanon.... simply surprising :)

Buna dimineata de luni! Din nou la munca intr-un nou birou, la etajul 12 intr-un zgarie-nori beirutin din care se vad doua superbe santiere si o zona industriala. Pe partea cealalta a cladirii e si mai frumos: se vede Bourj Hammoud, zona de shopping armeneasca. Dar noi, sectia de reportaj, am fost asezati pe partea cu zona industriala ca sa nu visam la bijuteriile armenesti  ( ca deh, in afara de Matt Nash si Nick Lowry, suntem toate fete :))  ).

Foto: Nick Lowry. Asta se vede de la noi din birou. Scuzati picatelele. Erau geamurile nespalate si aveam mereu senzatia ca sta sa amurgeasca. Nu intelegeam de ce ne era somn tot timpul. Intre timp au fost adusi niste imigranti ilegali de prin Sri Lanka care, agatati de niste franghii si fara centuri de siguranta, au spalat geamurile. Acum intra chiar si razele soarelui. :)))

So welcome to Lebanon, once more! Pe scurt, evenimentele sfarsitului de saptamana:

S-a intamplat vineri, Bashar al Assad a fost la Beirut, iar libanezii au zis "bleh" si si-au vazut de treaba. S-a discutat la n ivel inalt despre pacea civila din Liban (trebuie sa specificam in stire ca e vorba despre pacea civila, nu despre cea din Orientul Mijlociu. Despre ea nu e voie sa se discute decat in sensul "we hate Israel!" Deocamdata asta e situatia.), Assad si cu regele saudit s-au dus si la receptie la palatul prezidential din Baabda... Dar ce sa vezi? Presedintia libaneza nu i-a invitat si pe crestini la banchet! Nici pe Lebanese Forces, nici pe Falange. Sa inteleaga odata ca ei pur si simplu nu mai conteaza. Ca ei sunt history, ca daca au condus Libanul pe la 1940 -1950 lucrurile nu mai stau la fel.
Miza acestei intalniri de vineri a fost Hezbollahul, tribunalul international, punerile sub acuzare care trebuie sa vina in toamna si, evident, Hariri. Crestinii nu mai prezinta niciun interes.

Marturisesc ca e ceva ce nu inteleg in toata ecuatia asta. Ce o fi in capul Generalului Michel Suleiman? E o figura interesanta, un domn distins, o figura sacra, de care nu poti face misto nici pe Facebook ca ajungi la parnaie, apare imbracat in uniforma de gala la niste evenimente si inmaneaza diplome absoilventilor de scoala militara. Mai citeste un discurs, iar, la cererea Damascului, mai incalca protocolul prezidential si nu invita la un dineu oficial tocmai liderii politici ai unei comunitati pe care chiar el o reprezinta. E clar ca formatiunile politice crestine nu mai au cine stie ce de spus in alegeri, dar politic vorbim sunt un fel de UDMR. Fara ei nu se poate.

Evenimentul numarul 2 al sfarsitului de saptamana a fost o noua incalcare a rezolutiei 1701 a Consiliului de Securutate. Cum israelienii o violeaza in fiecare zi cu avioanele care survoleaza Libanul in timp ce toata lumea inchide ochii, si Hezbollahul s-a gandit sa violeze (sic!) un pic spatiul aerian al vecinilor de la sud. Asa ca au trimis peste gardul "care este" granita de sud un... planor. Pe care au pus sigla postului de televiziune Al Manar, care apartine Hezbollahului. Dupa ce l-au cercetat indelung (vreo doua saptamani) israelienii au dat publicitatii "violarea" si planuiesc, evident, sa se planga la Consiliul de Securitate.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii