Lupte de strada la Beirut

2 morti si alti cativa raniti in cartierul Burj Abi Haidar, in Beirut. Luptele se dau inca intre Hezbollah si o factiune sunita, Al Ahbash ( o secta muslmana, undeva la intersectia intre suniti, siiti si sufisti, foarte controversata).
Un oficial Hezbollah, Mohammad Fawwaz, a fost ucis in confruntari. Hezbollahul a avertizat ca ucigasul are trei ore sa se predea. Nu autoritatilor libaneze, ci Hezbolahului.

UPDATE  In prezent se duc negocieri intre cele doua factiuni prin intermediul armatei libaneze, care, ca de obicei, n-a intervenit in confruntari, chiar daca erau in apropiere de centrul capitalei, intr-o zona locuita.

UPDATE Ahbash e o factiune pro-siriana. In comunitatea sunita sunt stiuti drept "spionii Siriei", dupa cum imi explica un coleg de la o publicatie libaneza.  Siria vrea sa scape cu fata curata din Tribunalul Special pentru Liban si arunca vina pe Hezbollah pentru asasinarea lui Hariri. Deci Damascul nu mai iubeste Hezbollahul. Luptele in seara asta, intre o grupare absolut minuscula si Hezbollah reprezinta un mesaj: Siria s-a spalat pe maini de Nasrallah.
Asta e logica din Orientul Mijlociu. Asa functioneaza politica libaneza. Si asa functioneaza mintea jurnalistului libanez de investigatie.

UPDATE In jur de 11, impuscaturile au incetat. Incepusera pe la 7 seara. Motivul il vom afla maine. 

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani