No more guns from Uncle Sam

Statele Unite au intrerupt temporar (zice-se) ajutorul militar pentru Liban, in urma incidentelor de la granita cu Israelul de saptamana trecuta. Ajutorul militar oferit de SUA armatei libaneze era oricum neglijabil pentru americani. Dar nu si pentru libanezi. Imi aduca aminte insa ca trei colege de la master au facut o tema pentru cursul de US Foreign Policy tocmai pe ajutorul militar american si intervievasera un responsabil din ambasada americana (una dintre fete e fiica unui general). Tinerele l-au intrebat pe responsabil printre "US will stand by Lebanon and will promote peace and blabla", daca americanii ar sista ajutorul in cazul in care Libanul ar riposta daca ar ataca Israelul. Responsabilul a spus clar ca nici nu se pune problema ca armata libaneza sa mai primeasca armament sau vreun ofiter sa mai fie scolit in SUA intr-o asemenea situatie.

Oricum nu e ca si cum nu s-ar fi asteptat la menevra asta din partea Israelienilor. Lobby-ul din SUA e foarte puternic, mai ales pe langa congressmanii republicani. N-a fost greu sa ii convinga, mai ales ca, asa cum zicea colega Farah Zughni, multi dintre politicienii americani nu stiu bine nici macar unde e Libanul iar cei care stiu, il asociaza automat cu Hezbollah, grupare considerata terorista de SUA.

Asa ca libanezii trebuie sa apeleze la bravada. Mai ieri iesise un consilier prezidential sa spuna ca la Baabda, la palat, curg telefoanele cu donatii din partea diverselor tari prietene dar si din partea unor oameni de afaceri libanezi din exil. Toti vor sa doneze bani ca sa inarmeze Lebanese Armed Forces.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani