Visit Lebanon - la noi e cald

De la fereastra redactiei. 5 p. m.

Stiu ca voi, acasa, va pregatiti de cod portocaliu. La noi e cald. Sigur, nu avem curent electric timp de cel putin 3 ore pe zi, internetul avem din 2 in 2, guvernul a demisionat de vineri, clanurile din Bekaa sunt la vanatoare de Sirieni, la Tripoli lunetistii suniti si cei Alawiti abia s-au linistit, seicii islamisti inca isi mai fac iluzii ca vor cuceri lumea cand nici baietii din cartier nu-i mai baga in seama, Libanul a devenit Mica Sirie pentru ca e razboi la ei acasa, fortele aeriene israeliene ne survoleaza de 5 ori pe zi. Dar la Beirut, la mine in cartier, e pace si liniste. Ba mai mult, nu e nimeni pe strada dupa ora 9 seara, supermarketul se inchide, si injuri ca nu gasesti loc de parcare.
Acum si maica-mea stie ca un bombardament pe granita cu Siria si un schimb de focuri la Tripoli nu sunt motive de ingrijorare. Nici macar un asasinat politic n-o impresioneaza.
Acum un an, cand si-a luat inima in dinti sa o viziteze pe fiica-sa la Beirut, s-a dumirit despre ce e vorba. Nu-i Irak, dom'le. In prima zi s-a prabusit o cladire la doua strazi de unde sta fiica-sa. 40 de morti. A venit salvarea, s-a uitat interesata la procedurile lor de lucru - ca, deh, dupa 35 de ani pe ambulanta nu prea stai locului cand auzi sirenele. A treia zi tata a disparut timp de vreo 3 ore, intre 12 si 3 dupa-amiaza. A ramas blocat in lift cand au taiat curentul. Au vazut Byblosul, au vazut centrul Beirutului. Apoi n-au mai vazut mare lucru pentru ca fiica-sa si-a luxat genunchiul la un antrenament de Aikido. Asa ca mama e ingrijorata mai degraba de ce patesc eu in sala de antrenament decat de atentate cu bomba. Drept pentru care, cand masina sefului serviciului de informatii al politiei a sarit in aer la acteva strazi de unde locuiesete fiica-sa, a replicat senina "Nu, mama, de ce sa fiu ingrijorata? Doar am fost la Beirut si am vazut cum e".

Asa ca, visit Lebanon. Noi n-avem cod portocaliu.

UPDATE: Mihai Sturzu e deputat? :-o

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii