Hezbollah si Al Qaeda nu se confrunta doar in SiriaFuneraliile unui luptator hezbollah ucis in Siria (via the Global Post).

1. Gruparea Hezbollah a anuntat de curand ca luptatorii din "aripa militara"  antrenati ani in sir de catre consilierii iranieni in tabelere de lupta din Valea Bekaa si din Siria sunt in toiul bataliilor cu "islamistii teroristi" care vor sa-l dea jos pe Bashar al Assad. Motivul: in zona granitei incerte dintre Siria si Liban, de partea siriana, se afla cateva sate libaneze locuite de siiti. Drept pentru care, dupa ce cateva brigazi de insurgenti sirieni suniti au rapit cetateni siiti, luptatorii Hezbollah au pus mana pe arme ca sa apere populatia. Asta e explicatia oficiala oferita de Hassan Nasrallah. Pe de alta parte, brigazi ale Hezbollahului au fost raportate si in zona Damascului, nu doar in Qusair, la granita libaneza. Sa fie oare mai mult decat "hai sa-i aparam pe fratii nostri siiti din cele 10 sate din Siria?" (Imaginati-va - prin reducere la absurd - ca PSD-ul ar avea o armata proprie. In eventualitatea in care in Bulglaria ar porni o revolutie, PSD-ul (nu statul roman) ar invada  Cadrilaterul ca sa-l apere de revolutionari. si dintr-o data ar asedia Sofia.)

 2. Salafistii suniti plecati la jihad in Siria sa intemeieze califatul in Levant, asa cum cere ideologia Al Qaida, inarmati -zice-se dar nu se stie clar pentru ca nu e informatie oficiala - de catre Qatar si Arabia Saudita. Baietii astia au luat numele de Al Nusra Front si vor si ei sa-l dea jos pe Assad. Pentru moment lupta in aceeasi directie - nu neaparat si cot la cot - cu Armata Siriana Libera, care are in componenta si brigazi moderate, si ceva islamisti si fost dezertori, si oameni cu orientare laica.  Numai ca exista si niste nuclee jihadiste si in Liban, niste baieti care se ascund in tabere de refugiati palestinieni, unde statul nu are jurisdictie, si care il admira pe acelasi Ayman al Zawahiri.

1+2=3 Hezbollahul se lupta cu brigazile Jabhat al Nusra in Siria, Jabhat al Nusra are prieteni si-n Liban. rezulta ca mai devreme sau mai tarziu niste celule Al Qaida vor incerca niste atacuri in zonele controlate de Hezbollah in Liban. Nu?

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii