Romancele si cabaretul


Deja m-am plictisit de subiect. Dar m-am plictisit mai mult de tacere.

M-am plictisit mai mult de fiecare sofer de taxi care crede ca poate vorbi cu tine de la egal la egal si te poate invita acasa "la o cafea" doar pentru ca se intampla sa fii romanca. Si m-am plictisit si mai mult de reactia comunitatii romanesti, care pretinde ca lucrurile aceasta nu se intampla niciodata, ca atitudinea corecta este sa ne prefacem ca fenomenul nu exista, sa negam ca el ar mai fi in trend. Cand o tanara studenta romanca e oprita la aeroport si ofiterul de la control pasapoarte, doar la simpla vedere a copertii pasaportului, o intreaba daca poate sa o sune "for pleasure", e numai si numai vina ei. "Se imbraca precum o prostituata", "daca i se intampla ei, nu inseamna ca ni se intampla tuturor".  Breaking news: i se intampla oricarei femei romance sub 35 de ani care iese din casa, se urca intr-un taxi, merge la serviciu, interactioneaza si isi declara nationalitatea.

Azi mi s-a intamplat sa citesc aceasta mostra de jurnalism libanez, care explica cum "Ucraina si Romania sunt pricipalele surse de prostituate in Europa, eclipsand Rusia in 2006. Majoritatea "artistelor" din Liban provin din tarile Europei de est, desi unele stabilimente folosesc femeie din Irak, Siria sau Maroc."

La nici o saptamana dupa ce am ajuns in Liban ca sa incep masterul in relatii internationale mi s-a pus la facultate prima intrebare despre tara mea. Nu, n-a fost despre Dracula. N-a fost nici macar despre comunism sau Ceausescu si nici despre cand incetat Romania sa faca parte din fosta URSS. "De ce se prostitueaza atat de multe femei in tara ta?" Asta a fost intrebarea. M-a deranjat. Cred ca oricine ar fi fost deranjat de intrebare. Problema e ca n-am stiut sa raspund.

De ce se prostitueaza fetele in Romania atat de usor si cu atata nonsalanta? De ce nu se prostitueaza la fel de usor femeile din Polonia? De ce nu vorbeste Europa despre prostituatele bulgaroaice sau sarboaice, croate, bosniace etc? De ce doar romancele, ucrainencele, moldovencele si rusoaicele au aceasta reputatie?

O fi de vina saracia? De ce accepta atat de usor exploatarea? Mai mult, de ce media din Romania le promoveaza ca pe modele de succes? De ce exista la noi obsesia pentru goliciunea trupului feminin ca obiect? De ce la noi supravietuiesc doar ziarele cu femei goale pe prima pagina?
Ce se intampla in Romania sau Ucraina si nu se intampla in alte tari, sa zicem sarace sau neimportante, din Europa de Est?

Consecinta e ca, atunci cand o romanca, oricat de calificata profesional ar fi, isi depune candidatura undeva intr-o tara araba, angajatorul va incerca fie sa-i faca avansuri, fie ii va oferi un salariu mai mic, sau va folosi ideea de "tu vii din Romania, habar nu ai despre ce vorbesti" in conversatii profesionale. Faceti un sodaj, daca nu ma credeti.


PS. Astept, ca si data trecuta cand am atacat subiectul ca sa expun prejudecatile societii libaneze fata de femeile din Europa de Est, reactii de genul "poate o sa cazi pe scari" si un thread pe Facebook in care sa se discute cati neuroni am si ce anume trebuie facut ca sa fiu obligata sa tac.

Comments

  1. Felicitari pentru curaj si pentru articol! Sunt inlove de un libanez, dar pentru ca am vrut sa fim doar friends si nu mai mult cand ne-am cunoscut (nu s-a intamplat nimic intre noi, cu exceptia unui sarut), pot sa afirm ca chestia cu prejudecatile in Liban e adevarata. La sugestia unei calatorii acolo cu o echipa de proiect el mi-a spus ca s-ar putea sa obtin greu viza avand in vedere faptul ca majoritatea femeilor din tarile din Europa de Est lucreza ca...in Liban. Pentru mine a fost cea mai grea ofensa care mi s-a adus vreodata, in primul rand pentru Tara mea, in al doilea rand pentru mine! Nimeni nu are voie sa imi jigneasca tara si poporul asta care a stat zid milenii de-a randul pentru ca Europa de Vest sa infloreasca si sa ne tina noua lectii despre drepturi si democratie! Am calatorit in concedii in tot Middle East-ul mai putin Liban, te felicit ca inca rezisti in lumea a treia!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii