Romania, Siria si UEBashar al Assad la pranz cu Traian Basescu in noimebrie 2010 ( via Ghimpele.ro)
Sigur, pe noi nu ne intereseaza chestia asta, atat timp cat Gigi Becali e la mititica si mai da cate un vant mirositor, pe care nimeni nu are voie sa-l piarda.
Dar mi se pare foarte interesat ce s-a intamplat ieri la EU Council of Foreign Affairs. Cei 27 de membri ai UE n-au ajuns la o "concluzie comuna" in privinta exportului de aramament catre Siria. A fost practic santaj: Franta si Marea Britanie au amenintat ca saboteaza si embargoul economic daca restul tarilor nu-si dau acordul sa inarmeze opozitia moderata. Embargoul cu privire la armament a fost ridicat. De la 1 iunie orice stat din UE poate sa trimita arme in Siria. Totul e legal. Nu conteaza cui vinzi armele, lui Assad, rebelilor, Hezbollahului.

Logica britanicilor si francezilor nu e chiar fara rost. In conditiile in care ai doua forte militare neprietenoase - pe de o parte, guvernul sprijinit de Iran si Siria si ceva ajutor militar din partea Hezbollah si de cealalta parte Jabhat al Nusra, cu juramantul de credinta lui Ayman al Zawahiri rostit mai luna trecuta pe Youtube - te gandesti ca in cazul in care una dintre ele castiga razboiul Europei nu-i va fi comod cu noua ordine fix in coasta. Asa ca vor sa se asigure ca Armata Siriana Libera, mult mai moderata, mai pro-occidentala, si mai lesne de controlat politic are indeajuns suport militar si o sansa macar sa castige.

Dincolo de asta - pentru ca nu joci niciodata pe un singur front in politica, fie ea finternationala sau locala - Hague a stat si s-a gandit el asa ca ar costa cam mult sa organizeze un transfer de arme catre rebelii sirieni. Compromisul de la Bruxelles e de altfel menit doar sa-i arate Moscovei ca, daca nu termina cu exportul de arme in Siria, si Marea Britanie se apuca sa trimita armament rebelilor. Dar dupa cearta de ieri cu ministrul de externe austriac, care aproape ca l-a numit pe Hague iresponsabil, santajul asta e cam slabut.

Acestea fiind zise, intrebarea care urmeaza este ce va face Romania? Noua ne cam placea Siria asa cum era ea inainte de revolutie (desi la ei are cam ca la noi pe vremea lui Ceausescu. Cracneai mergeai la beci, te ardeau cu tigara in partile intime sau erai electrocutat, eventual sinucis cu 3 gloante in ceafa). Noi mergeam la pranz si spuneam glume cu Bashar, delagatii de jurnalisti vizitau Siria si ne aratau la tv ce exotic, frumos si prosper era la ei etc. (Daca te uiti mai bine in capitolul "etc.", lucrurile devin si mai interesante.)

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani