Cum am divortat


Si o poza cu pisica via icanhascheezburger.com

Acum, ca v-am captat atentia, sa vorbim despre politica externa.

Pierdeam vremea Navigam aseara pe Facebook. Ce altceva sa faci pe canicula cand trag unii si altii cu racheta de pe varf de munte catre oras de se zguduie geamurile si tu te gandesti ca ti-ai face bagajele sa te intorci in dulcea si linistita Romanie pentru ca nicaieri nu e ca acasa?
Cum spuneam, navigam aseara pe Facebook, sursa mea de stiri de acasa in ultima vreme, si citeam cate un status si niste comentarii. De pare ca presedintele PNL Crin Antonescu vorbea despre politica externa pe la televizor pe undeva. Nu stiu ce zicea, ca nu prind canale romanesti in partea asta a lumii, dar nici n-am aflat din comentariile postate de intelectualitatea romaneasca pe Facebook. Cei care il plac pe Antonescu n-au emis nicio parere. Cei care il detesta au facut misto de el. Nu, n-am aflat sub nicio forma ce anume spunea omul la televizor, daca spunea sau nu prostii. Am aflat doar ca aproximativ 25 de persoane- nu spui, persoane importante – se plictiseau doar la ideea ca ascultau un discurs despre politica externa a Romaniei. Oamenii vorbeau despre adormit – Antonescu a atipit pe la vreun congres la un moment dat - si se intrebau de ce a ales omul asta sa vorbeasca despre un subiect atat de plictisitor. Doar atat.

N-am aflat nici din ziare ce probleme de politica externa il preocupa pe Presedintele Senatului. Nu s-o fi pricepand, dar macar incearca.
In Romania e foarte clar ca nu e cool sa dezbati politica externa pentru ca romanul adoarme de plictiseala. Emisiunile de politica externa sunt programate la ore de audienta minima, iar stirile externe sunt intotdeauna la coada jurnalelor de stiri. Subiectele sunt si ele derizorii - catei, pisici, ursi polari, vedete care s-au ras in cap sau care au divortat, Angela Merkel care isi trage panatalonii mai sus la summitul G8, ce costum a purtat Ponta la intalnirea cu ea etc.

Romania e o tara interiorizata, fara viziune externa. O tara mica, neimportanta, fara stamina in relatiile regionale, fara un punct de vedere clar in forurile internationale. In politica externa, Romania sta in fotoliu, asista si urmeaza trendul. Sigur, nici Europa nu incurajeaza gandirea strategica prea mult, mai ales din partea micilor jucatori. dar dincolo de asta, in politica externa, noi ne supunem. Strategia noastra: sa fim acceptati la ceai cu tarile cool din vest, sa atragem investitori arabi cu valizele doldora de cash. Strategia de business, timp de 20 de ani: sa vindem companii unor indivizi care au venit la Bucuresti cu valiza din Liban, fara sa ne intrebam cine sunt si de unde provin banii, cine ii finanteaza si unde se duc milioanele de dolari dupa ce companiile au fost falimentate.

De ce suntem atat de naivi? Pentru ca nu ne intereseaza ce se intampla in jurul nostru. Pentru ca noi consumam stiri cu romani care fura in strainatate, catei, pisici si animalute dragute, iar serotonina nu ne lasa sa facem legatura intre fenomene. Iar intre timp, promovam rude botoxate si batute in cap sa ne reprezinte pe la forurile internationale, ca sa mentinem vie sursa de entertainment.

Pentru ca pe noi ne intereseaza divorturile.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii