Romania si Hezbollahul


Cum ma si asteptam, expertii romani in ale terorismului au votat in grupul de lucru de UE CP931 impotriva desemnarii Hezbollahului ca organizatie terorista in Europa. 
Sigur, nu doar noi, ci si alte tari mici din Europa de Est. Intrebarea e de ce ii e frica Romaniei de Hezbollah? Ca noi nu suntem angrenati precum Franta si Germania in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Mai mult avem o problema cu niste asa-zisi oameni de afaceri libanezi care au ajuns in Romania cu valiza plina de cash si-au incheiat contracte de privatizare, au intreprins niste inginerii finaciare, au falimentat companiile, si dupa ce au fugit din Romania cu valizele si mai pline au mai si dat in judecata statul roman.
Atentatul din Bulgaria de anul trecut si arestarea unui tanar suedez de origine libaneza care a marturisit cum a fost angajat de Hezbollah cu 600 de dolari pe luna pe post de curier, cum omul lui de legatura purta mereu o cagula ca sa nu fie recunoscut, cum l-a trimis cu diverse pachete prin Europa, cum i-a dat misiuni sa supravegheze turisti din Israel in Cipru si Anta-
Hossam Taleb Yaacoub in Limassol, Cipru. (via http://www.middle-east-online.com)

lya (ambele destinatii turistice si pentru romani) ar fi trebuit sa fie un semnal de alarma. “Asta face Hezbollahul peste tot in lume,” a zis tanarul la tribunal radicand din umeri, ca si cum ar fi fost absolut normal sa tii dosare intregi despre ce faci niste civili in vacanta in strainatate. Ei bine, tipul asta care a marturisit totul a fost judecat intr-o sala de tribunal in care eram eu - mare trimis special de la NOW Lebanon, o jurnalista grabita de la Reuters, avocatii, procurorul si vreo 30 de elevi de liceu in excursie de orientare profesionala. La usa tribunalului nu era niciun fel de securitate. La noi si la tribunalul de sector treci printr-un filtru.

Cazul, unic in ultimii 15 ani in Europa, n-a facut prea multe valuri, nu prea a interesat pe nimeni in Europa. Bulgarii, care nici acum n-au terminat investigatia –politizata sau nepolitizata – au mari probleme acasa. Iar noi avem senzatia ca e mai bine sa ne confruntam cu oamenii de afaceri care jupuiesc companiile romensti si lasa angajatii pe drumuri, decat sa ne apucam de munca si sa vedem de unde anume au facut rost de valizele cu bani, cum lucreaza businessmenii asociati cu Partidul lui Dumnezeu prin lumea larga. (Cand lucrezi la un serial de infografii cu toate afacerile legale si ilegale ale hezbollahului prin lume precum America de Sud, te cam ia cu ameteala si intelegi si smenurile din Romania si te doare pentru ca e tara ta.)

Bashar Wehbe, tipul arestat prin Maldive de DEA dupa ce explicase agentilor la Bucuresti ca e agent Hezbollah in cautare de armament –  pentru ca la Bucuresti ceea ce facea el nu era infractiune, conform legislatiei – ar fi trebuit sa fie un semnal de alarma. La noi, oamenii astia pot sa faca orice, pentru ca legea le permite si pentru ca noi n-avem curaj sa luam masuri.


Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii