Seicul vietii si HezbollahulSeicul Assir pe vremea cand isi facea aparitia la Muslim rage. Photo by subsemnata.
Sau cum a inceput din nou razboiul in Liban.

Era ieri cam pe la pranz cand s-au apucat baietii sa traga la Saida. La Beirut nu era curent electric, dar cui ii mai pasa cand tara ardea si seicul isi trecea mana prin barba satisfacut de realizarile recente care il propulsasera pe scena politica internationala.

Assir, Ahmad al Assir. De unde a aparut el, nu stiu. Dar primele imagini dateaza cam de anul trecut si Assir e pe o bicicleta. Un tip ciudat, cu dantura proasta si discursuri suete, dar care a avut o idee incredibila de seic mic care vrea sa se faca mare si sa conteze atunci cand Qatarul si Arabia Saudita impart fonduri prin regiune. Assir s-a luat de Hezbollah.

(for more fun Assir stuff click here )
Asa s-a facut Assir mare, a tinut multe discursuri anti-Hezbollah, l-a acuzat pe Hassan Nasrallah ca tine tara ostatica, a reusit sa converteasca si un fost cantaret de vodevil in lunetist de succes si purtator de cuvanr salafist, si-a adunat adepti de prin toate colturile sunite ale Libanului. Fodurile au venit, baietii lui au plecat in Siria sa lupte contra lui Assad (sigur, la doi ani dupa ce a izbucnit revolutia, si cand a fost sigur ca nu e singurul seic care are brigada in Siria), iar el a continuat sa il intepe pe Nasrallah. Pana cand Nasrallah s-a suparat.

Si cand Hassan Nasrallah se supara, nu trimite trupele Hezbollahului sa traga in salafistii seicului Assir. Hezbollahul nu e pentru rafuieli interne, ar dauna imaginii de sfanta rezistenta anti-Israeliana. Hezbollahul nu mai sta chiar asa de bine la capitolul "sfanta rezistenta" de cand ataca Aleppo, Damasc si Qusair in loc de Tel Aviv si s-a certat cu Hamas ca sa stea prieten cu Assad. N-o sa-si permita sa fie aratat cu degetul pentru o simpla batalie cu seicul biciclist. Asa ca n-au fost baietii Hezbolahului care au murit la Saida in batalia cu salafistii lui Assir. Au fost 16 militari libanezi care n-aveau nici o legatura cu rafuiala dintre Hezbollah si Salafisti. Ei urmau niste ordine. Ordine date de niste generali care stiuau unde ii trimit pe militari, si care calculasera impreuna cu niste politicieni ce consecinte ar avea batalia.

Drept pentru care Hezbollahul s-a descotorosit de o caricatura de seic biciclist si cu gura mare iar armata libaneza a scos castanele din foc. Seicul biciclist a fugit de la moschee, dar militantii lui se ridicara de prin toate colturile sunite ale tarii. 1-0 pentru Hezbollah. Sunitii si-au dat cu stangul in dreptul, restul tarii ii acuza ca au destabilizat Libanul, uitand ca Hezbollahul e implicat in Siria. Nasrallah isi rade in barba. Crestinii se vaita ca "vai, armata e iar tinta teroristilor" si merg la film la mall sau la plaja.

PS. Pentru a urmari situatia de la Saida, unde chiar si Jeremy Irons a filmat un documentar, urmariti site-ul nostru cu live reports.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii