Traian Basescu e presedintele multor romani

Sau scurt tratat de logica misogina.Doamna a ajuns manager, deci clar s-a culcat cu seful, nu? Sau poate ca sotul e un om de afaceri de success? In cazul asta sigur l-a luat pentru bani si pozitie. Doamna e draguta, are si niste diplome obtinute la universitati de prestigiu? Nu conteaza, o acuzatie nedovedita ii distruge credibilitatea.
A, doamna nu e chiar o frumusete, dar totusi are o functie in stat? E urata! Doamna e draguta, desteapta, citita si cu multe diplome si se zbate sa isi gaseaca un loc de munca? Pai daca nu s-a culcat cu cine trebuie!

Noi romanii si, deopotriva, romancele avem probleme in a ne obisnui cu ideea ca o femeie poate sa aiba success in cariera fara sa se culce cu seful sau altii barbati potenti de prin jur. Sigur ca practica este larg raspandita la noi, fiindca principiul “din lac in put” functioneaza din plin: exceptia de la regula devine populara, se vorbestea despre ea peste tot pana cand devine “normala” si “acceptabila” si se transforma intr-o regula nescrisa.

Discursul se transforma repede in sfaturi binevoitoare -“Ca sa reusesti in viata trebuie sa stii sa calci pe cadavre. Altfel iti mananca cainii din traista!” – sau pura invidie - “Cat de fraiera sunt! Muncesc ca o proasta. Uite Vasilica, daca s-a culcat cu seful, a fost promovata.”  Barbatii incep sa creada ca trebuie sa isi avansese amantele in functii politice sau manageriale. Femeile cred ca trebuie sa se culce cu seful sau orice buzunar potent (sau nu) ca sa poata avansa in cariera.

Apoi, singura metoda de a discredita cariera unei femei e sa o acuzi (nu neaparat sa si dovedesti) ca s-a culcat cu un astfel de buzunar doldora sau cu o functie potenta.  In concluzie, in Romania, singura solutie sa poti evita astfel de acuzatia ca esti “curva”,  e sa fii “grasa” sau “urata”. Caz in care e clar ca aceste doua lucruri iti vor fi reprosate de 20 de ori pe zi.

Oricum ai aborda problema, ca femeie esti doar un obiect. Respectul pentru doamne in societatea romaneasca e doar o problema de falsa politete. De fapt, ca profesionist, femeia nu are credibilitate. Sa vorbim despre presa si fetele masculine si feminine pe care le vedem la televizor. Fetele  trebuie sa fie dragute, sa zambeasca frumos, sau aiba breton daca sunt brunete. Daca sunt agresive si pun prea multe intrebari, sunt acuzate ca ar fi urate sau grase: “Ce cauta urata asta pe sticla? Sa stea acasa, la cratita!”  Barbatii sunt competenti sau incompetent, prosti sau destepti, culti sau inculti.

Conceptul de “cratita” e, de asemenea, foarte intalnit atunci cand trebuie sa pui o femeie la “locul ei.” De altfel si pumnul este un argument. Evident a devenit in cazul Alexandrei Stan, cand un celebru si foarte citit ziar romanesc a produs un mare articol de investigatie de tip “top 5 vedete care au fost snopite de consort”. (Multumesc Mihaela Biliovschi.) Cu alte cuvinte “doamnelor care sunteti batute de soti, nu disperati! Se intampla si la case mai mari!”

Ceea ce ne aduce la subiectul zilei: statutul femeii in familie si cum vede presedintele tarii chestiunea. Eu cred ca Traian Basecu a fost sincer cand le-a spus doamnelor de afaceri “mai feteleor, faceci si voi un copil ca e un act patriotic!” In mintea lui femeia este, inainte de toate, mama. Restul – cariera, cultura, educatie? Prostioare pentru neserioase.

Femeia nu este implinita decat atunci cand devine mama. Ideea a fost inoculata in toate manualele scolare dinainte de ’89. Traian Basescu este produsul cultural al acestui sistem educational care portretizeaza femeia cinstita doar in ipostaza de mama eroina – muncitoare la uzina, spital, scoala sau camp, producatoare de ciorba, spalatoare de rufe, sacrificata si dezbracata de orice urma de erotism burghez.


Traian Basescu n-a citit tratate despre conditia femeii in societate, el stie doar ce-a invatat a scoala si ce a vazut in satul natal.  Iar in satul lui, ca in multe alte sate romanesti, bunicile isi speriau nepotii cu “te dau pe mana tiganilor daca nu esti cuminte.”  N-o fi  el presedintele tuturor, dar Traian Basescu e presedintele multor romani.

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani